fbpx

Arnhem bomenstad? (III)

Uit het rijtje Bomencafé, waar Arnhemmers met elkaar in discussie kunnen gaan over een nieuw bomenbeleid, werden we zeer gastvrij ontvangen in Theehuis Moscowa door Kitty. Buitenom dat Moscowa een uitvaartfunctie heeft, herbergt het een ruim hoeveelheid aan bomen die zowel als laan maar ook solitair geplant zijn.https://arnhemshart.nl

Wanneer men over bomen praat en ook ter plekke uitleg geeft kan hier goed terecht. We zien jonge en oude bomen door elkaar heen. De één iets beter uit de kluiten gegroeid dan de andere. En dat blijkt al als we een korte uitleg buiten krijgen. Twee dezelfde soort eikenbomen naast elkaar die beiden dezelfde leeftijd hebben maar behoorlijk verschillen in groei en dikte.

Dat is het resultaat als men een laan met bomen wil maar de onderlinge afstand niet goed berekent en dit dus de groei belemmert. Alhoewel verderop men wel de laan heeft uitgedund zodat de bomen meer ruimte hebben. In hoever gaat men met bomen om en wat is het plan achter het planten van een boom als laan of solitair of….en wanneer ga je kappen of soms uitdunnen?

Maar alvorens de aanwezigen onder genot van koffie of thee in gesprek gingen over bomen werden even de standpunten nog op een https://arnhemshart.nlrijtje gezet. Diverse aanwezige betrokken Arnhemmers zien graag het nieuwe bomenbeleid eerder onder ogen dan de gemeenteraad. Geen kwestie van vertrouwen maar puur eerlijkheid en niet dat de aanwezige ambtenaren potentiële oplossingen er uit filteren.

Alhoewel er een 20-tal betrokken Arnhemmers waren, bleek ook de gemeente weer behoorlijk vertegenwoordigd met 10 personen. Of dit bomenbeleid wordt van alle zijdes bekeken of er zijn zoveel ambtenaren betrokken bij de bomen dat een groepje het niet aankan. Zou dat de oorzaak zijn dat er geen duidelijkheid is in het Arnhemse groenbeleid deze dagen?

Aanwezigen zijn het er over eens dat men vanaf de tekentafel moet beginnen als het gaat om bomen planten. Kijk naar de ruimte en overleg ook goed met de omwonenden. En vooral kijk ook naar de toekomst als het gaat over mogelijke nieuwbouw en straat, maar ook inzake kabels en leidingen.

Breng een diversiteit aan van bomen in de stad. Per wijk kan men maatwerk leveren en vooral in planning en onderhoud. Kijk ook naar fruitbomen waar het mogelijk is, wellicht een soort voedselbos creëren. Maar ook het planten van struiken en bloemen geven waarde en vooral diversiteit in een wijk.https://arnhemshart.nl

Ook educatie naar jongeren werd aangehaald. Vertel op school waarom men afhankelijk is van groen en de natuur. Neem ze mee naar plekken waar het uitgelegd kan worden op een goede en duidelijke manier. De jeugd zal later ook moeten inzien dat men op moet komen voor deze belangrijke zaken.

Er werd deze avond nog veel meer gediscussieerd over diverse zaken. Er komen nog een aantal bomencafés waar iedereen kan meepraten.

De volgende bomencafé is op dinsdag 16 april a.s. in Coehoorn Centraal om 18.30 uur.

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart