fbpx
Nieuws

Arnhem: bereikbaar, leefbaar en gastvrij.

Zo start wethouder Geert Ritsema zijn visie als het gaat om de bereikbaarheid en verkeersvisie van 2017. Maar of wij als bewoners daar iets beter van worden?

Het is een feit dat de binnenstad steeds meer verkeer krijgt om te handelen. Van een koeriersbusje, tot truck tot fiets en bus. Maar ook de auto van onze bewoners en soms twee auto’s. Velen kijken uit naar een vrij weekend maar realiseren zich ook dat na het boodschappen doen in 95% geen vrije plek meer in de buurt is te vinden. dan zou men graag zijn eigen garage willen hebben bij huis.

In zijn visie worden uitbreidingen genoemd richting de nieuwe Trolley 2.0, vergroten van fietsenstallingen en verbeteren van het OV-netwerk. Daarnaast zouden aan de randen van de stad zgn. Park & Drive plekken gerealiseerd moeten worden. Net zoals nu ook het Gelredome is, maar dan beter.

Daarnaast wordt ook vermeld dat er meer bewoners in het centrum komen wonen, te denken valt o.a. de transformatie van kantoren naar appartementen, Paradijs en zelfbouwkavels. Ook worden winkels omgetoverd tot woningen en appartementen.  Dit laatste zien wij steeds meer aan de hand van de aangevraagde vergunningen. (Zie Dossier & Co.)

We lezen een stuk sciencefiction over elektrische auto’s met ingebouwde routeplanners die ook zelfstandig gaan sturen naar een lege parkeerplaats. Het delen van elkaars auto of met een straat  één aanschaffen. Er wordt verwezen naar bedrijven zoals GreenWheels waar men met een  abonnement een auto kan huren die op vaste plekken in de binnenstad staat.

Wie met het OV reist of per fiets, weet dat Arnhem dan overal zeer goed bereikbaar is. Goede OV verbindingen met de bus en trein en ook vele plekken waar men zijn fiets kan stallen, bewaakt of onbewaakt. Deze twee prijst de wethouder dan ook echt aan in zijn visie. En wij ook, als we alleen al kijken naar het milieu en de verkeersbelasting in het centrum.

Er zal betere bewegwijzering komen voor de parkeerplaatsen zoals Prinsenhof (weekend), kade, maar ook naar de opgestarte weekendparkeerplaats van P7. Ook zullen de parkeerplaatsen en garages twee maal per jaar gemonitord worden. Dit om te kijken of ingrijpen alsnog noodzakelijk is.

Er zal worden onderzocht of er voorzieningen kunnen komen voor bewoners om hun fiets(en) bewaakt/afgesloten te kunnen stallen. Arnhems Hart heeft dat aangedragen in haar verkeersonderzoek Alsmede betere communicatie over het niet fietsen en scooteren in een voetgangersgebied.

In de visie wordt ook gesproken om de venstertijden van het voetgangersgebied beter te controleren. Nu kan men eigenlijk wel steeds de binnenstad inrijden om te laden en lossen. Vooral ook omdat via het Kerkplein/Broerenstraat momenteel iedereen gewoon op en af kan rijden.

Ondanks onze aanbevelingen van onze zijde om geen flitsparkeerplaatsen te creëren staat dit toch als een voorstel in de visie. Alhoewel er nog over een proef wordt gesproken betekend dit dat er 6 tot 8 parkeerplaatsen worden onttrokken om normaal te parkeren. Daarnaast kan iedere automobilist op elke parkeerplaats parkeren en een ticket kopen voor 10 minuten.

Elke wethouder praat er ook over maar waarschijnlijk gaat door deze visie een hoop schroot verdwijnen uit de binnenstad. Fietswrakken en verkeerd gestalde fietsen worden geruimd of naar een andere plek verhuisd. Iets wat wij al eerder aankaartten doordat er teveel en op onlogische plaatsen zgn. fietsnietjes worden geplaatst. Dit is al te zien om het Arnhem Centraal en de vele nietjes langs de rand van de Korenmarkt.

De totale visie is hier te lezen

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart