fbpx
Nieuws

Archeologie en meer……….

Bij onze tweede middag voor bewoners van de binnenstad was het een volle bak. De historie over onze binnenstad is toch iets waar bewoners graag meer over willen weten. Dit resulteerde dan ook in een hele gezellige middag met heel veel informatie.

Erfgoedcentrum Rozet:

We werden door Fresia Janse van het gemeentelijke archeologiedepot, hartelijk welkom geheten in Erfgoedcentrum Rozet waar ook de ArcheoHotspot is gevestigd. Te midden van vele uitgestalde historisch materiaal was een gezellige hoek klaargezet om ons gemoedelijk te nestelen. Fresia vertelde ons over de archeologische waarde in dit centrum en dat men graag meer vrijwilligers ziet om te helpen bij het sorteren en helpen van de vondsten. Maar ook om als gastvrouw of heer bezoekers te ontvangen en wegwijs te maken in het Erfgoedcentrum Rozet.   https://arnhemshart.nl

Leo Smole nam ons daarop zoals altijd in een mooi duidelijk verhaal mee naar de opgravingen op het Kerkplein. Met een hele duidelijke Power Pointpresentatie en zijn uitleg werden we meegenomen door de Arnhemse historie van toen. Leo vertelde eerst over de proefsleuven en dat daar mogelijk oorlogsmateriaal zou liggen, vandaar dat er steeds experts bij waren. Later bleek dat er geen bommen en granaten liggen dus de experts konden weg blijven.

De laatste maanden is er door BAAC Archeologische dienst en Leo veel onderzocht op het Kerkplein. Zo kan men aan de hand hiervan in kaart brengen wat voor mensen er gewoond hebben en wat voor beroepen ze hadden. Zo werden veel hoornpitten gevonden in een kuil wat wees op een leerlooierij. De vondst van leisteengriffels duidden op een mogelijke school. Ook werd koper gevonden, misschien gebruikt als grondstof door een kopersmid? En een mooie apothekers-pot.

Mooie foto’s werden getoond deze middag van funderingen en gedeeltes van de oude Bakkerstraat, bijna twee meter onder het huidige maaiveld. Alle beerputten, watertonnen en funderingen e.d. zijn er uitgehaald voor de nieuwbouw.

Vele gevonden voorwerpen zijn bewaard voor verdere onderzoek. ook heeft men stukken van de houten boomstamput meegenomen om te kijken wanneer deze gekapt is.

Aansluitend kregen we een zeer mooie rondleiding en uitleg over de historische schatten welk in het Erfgoedcenrum liggen. Het Erfgoedcentrum geeft vaak rondleidingen maar men kan zelf ook aldaar de historische schatten bekijken, zoals het poppenhuis van Lizzy Ansingh.

Veer meer info: https://www.erfgoedcentrumrozet.nl/ Lees ook: Archeologen hebben veel historie gevonden in de binnenstad

Walburgiskerk:

Na koffie, thee met cake in Buurtcentrum Dag Hamelen namen Jos Twente en Feike Bergsma ons mee naar de Walburgiskerk. De oudste bestaande kerk van Arnhem die dateert uit de 14e eeuw. Jos en Feike doen geregeld rondleidingen in deze mooie kerk en zijn ook geregeld daar te vinden voor andere taken zoals elke tweede woensdag van de maand hebben ze een klusjesochtend waarbij ze ook diverse schoonmaakwerk doen. Ook zij zien graag geïnteresseerden die hun daarbij kunnen ondersteunen.

De gidsen vertellen vol passie over de twee torens en galmgaten. De aanwezige beelden en de uitwisselingen met de Eusebiuskerk. Maar ook over de opzettelijke brand die binnen geweest is tijdens de slag om Arnhem in 1944 om de kerk plat te branden.  De kerk werd na de oorlog weer herbouwd en uitgebreid.

We lopen diverse zijkamers in waar we even stil van worden. Zo zien we mooie beelden en een oude dooppot staan. Een Mariabeeld met een heel opmerkelijk verhaal staat ons aan te staren.

Een behoorlijk groot reliekbuste van Sint Eusebius vervaardigd uit zilver is één van de vele pronkstukken in de Walburgiskerk. Het is uit drie mooie zilveren onderdelen gemaakt en herbergt de tong en beenderen van deze man. https://arnhemshart.nl

Op het laatst komen we aan bij de plek waar elke vrijdag het Coventrygebed wordt gehouden. In de ruïne van de kathedraal van Coventry (Engeland) vonden de kanunniken twee grote middeleeuwse spijkers uit het dak, precies in de vorm van een kruis. Dit ‘cross of nails’ is na de oorlog het symbool geworden voor Internationale Vrede en Verzoening, een beweging die de herbouwde kathedraal van Coventry als basis heeft. Aan dit gebed doen vele Nederlandse kerken mee w.o. ook de Walburgiskerk.

De Walburgiskerk heeft een rijke schat aan historie en verhalen iets wat men niet zomaar even snel kan vertellen in een verslag. We raden je dan ook aan om zelf ook eens naar deze mooie kerk te gaan en te aanschouwen wat voor rijk verleden deze allemaal heeft.

Voor meer info: http://www.walburgisarnhem.nl/

We hebben alle heren en dames hartelijk bedankt voor hun verhalen en uitleg die fascinerend door hun verteld werden En dit gaan we zeker nog een keer herhalen.

Op 17 mei a.s. is er weer een middag in de categorie lunchgesprekken maar dan met wijkbeheer, van 12.00 tot 14.00 uur. Op deze middag hoor je wat wijkbeheer inhoudt maar je kan ook vragen stellen en zelfs voorstellen doen. De lunchgesprekken zijn geheel gratis bij te wonen voor alle binnenstadbewoners na aanmelding via redactie@arnhemshart.nl of tel: 06-39872028

Voor meer info: Lunchgesprekken

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart