fbpx

AKU-fontein. The update!

Het is november 2021 als de gemeenteraad een beslissing neemt over een langslepende discussie namelijk de AKU-fontein met de pergola. Het monument wordt behouden en helemaal opgeknapt alsmede de aangrenzende pergola.

Wie AKU-fontein zegt moet gelijk terug denken aan de grote lelijke gele kubus die er indertijd heeft gestaan met het idee om er een “Place to be” van te maken. Een project dat een totalehttps://arnhemshart.nl/ mislukking werd en tot op heden is nog steeds niet bekend wat dit grapje gekost heeft. Wel ging het ten koste van de verbroedering op het Gele Rijdersplein.

In een raadsbrief licht wethouder Bob Roelofs de huidige gang van zaken toe omtrent de uitwerking zoals die door de raad is opgedragen. Voor de beslissing in november 2021 waarschuwde hij dat de beloofde subsidie (€912.000) van de Provincie Gelderland minder zou worden of zelfs geheel zou kunnen verdwijnen. Dit blijkt uit de raadsbrief niet het geval te zijn, de toegezegde subsidie blijft bestaan.

De AKU-fontein trekt in de zomer heel veel mensen aan die er verpozen in en rondom de waterbak. Kinderen dobberen rond in het water of spetteren hun ouders aan de kant nat. Een mooi spektakel dat dan ook behouden moet worden, zo vinden velen. Het is een plek om te ontmoeten en verblijven.

In de uitwerking werd aandacht gevraagd om de pergola toegankelijk te maken voor mensen met een hulpmiddel. Het bankje aan de zijde van Restaurant Loetje weer terug te plaatsen alsmede de vitrines die in de pergola stonden. Kijk naar groene dakbedekking en zonnepanelen voor de verlichting van het monument.

https://arnhemshart.nlMaar kijk ook naar eens mogelijkheden om de huidige fietsenstalling te verplaatsen op maaiveld. Een idee van de eerdere insprekers om deze in het oude pand van de Workstation te vestigen werd na nader onderzoek afgewezen. De oude parkeerkelder zou te veel afhellen om comfortabel naar beneden te lopen. Dus in de raadsbrief blijft deze bestaan op zijn huidige plek. Wel wordt er bekeken of er een poortje kan komen zodat men vanaf de Janspoort direct naar de pergola kan lopen tijdens de bewaakte openingsuren van de fietsenstalling. Tevens zal men de stalling meer gaan vergroenen.

Met andere belijning en aanpassingen aan het fietspad hoopt de wethouder de veiligheid terug te krijgen op dit gedeelte van het Willemsplein-Gele Rijdersplein. Er rijden dagelijks veel scooters enhttps://arnhemshart.nl (brom)fietsen langs die eigenlijk al de in- en uitgang van de fietsenstalling onveilig maakt. Vanaf de kruising Jansstraat-Willemsplein tot aan Dadawan zijn er al diverse (bijna) ongelukken gebeurd en moeten voetgangers regelmatig wegspringen voor de snelle tweewielers. We betwijfelen ten zeerste of de aangedragen mogelijkheden van de wethouder zullen helpen.

Picknicktafels, schaaktafels en (demontabel) speeltoestellen op het huidige grasveld moet van deze omgeving meer een ontmoetingsplek maken. Met kleinschalige evenementen en samenwerking met evenementenorganisaties zal het hier meer moeten gaan leven aldus de wethouder. Met aanwonenden en de ondernemers zal een nieuwe klankbordgroep worden opgericht die o.a. gaan bekijken hoe het grasveld er verder uit zal komen te zien.

Of er nog een budget komt om de Jansbeek vanaf daar richting de Beekstraat mogelijk te maken blijft de vraag. Eerder werd er niet voldoende geld gevonden omdat het Waterschap Rijn-IJssel niet meedeed. Wel blijft de mogelijkheid open om het te realiseren.

https://arnhemshart.nlMet een vraagteken staat er “mogelijk vergroenen” aan de zijde van het Willemsplein van het Aku-fontein. We hopen van harte dat er vanaf daar tot aan de Looierstraat wel meer vergroend zal worden wat ook de gemeenteraad heeft aangedragen in november 2021.

Tevens blijft nog de vraag waar het openbaar toilet naar verplaatst zal worden. En hoe men de trappen naast Stan & Co toegankelijk gaat maken.

Met de erven Brouwer/ Tajiri en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wordt zoveel mogelijk samengewerkt voor wat betreft de renovatie van het monument. De start zal mogelijk na de zomer van 2023 zijn, eerst moet men nog veel uitwerken en een aanbesteding doen.

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart