fbpx

Aku-fontein met invulling?

https://arnhemshart.nlMet diverse moties en een amendement lijkt de ondergrondse fietsenkelder echt niet door te gaan onder het AKU-fontein. Al eerder gaven veel gesprekspartners in een aantal bijeenkomsten aan niets te zien in deze ingrijpende plannen die in 2020 werden gepresenteerd. Zij willen graag dat het monument geheel opgeknapt wordt en dat de bovengrondse fietsenstalling wijkt voor groen en een goed begaanbaar plein. Ook in een ronde tafelgesprek gaven ze deze mee richting de gemeenteraad nadat het college plan 2B presenteerde in een raadsvoorstel.

Het AKU-fontein is al jaren een bron van discussie, al eerder gingen Ine van Burgsteden (CDA) en Hans de Vroome (D66) als oud-wethouders hier over. Nu mag wethouder Bob Roelofs (Arnhem Centraal) deze klus gaan klaren om de partijen goed gezind te krijgen. De eerdere plannen om de pergola (gedeeltelijk) te slopen, van Ine van Burgsteden, blijkt verleden tijd te zijn en gelukkig luistert de raad nu wel naar de vele inbreng.

Het amendement is ingediend door 7 partijen (Arnhem Centraal, GroenLinks, VVD, PvdA, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en DENK https://arnhemshart.nlVerenigd Arnhem) en heeft veel steun. Echter de verantwoordelijke wethouder heeft n.a.v. vragen aangegeven dat de subsidie van de provincie Gelderland lager kan uitvallen omdat de ondergrondse fietsenkelder dan vervalt. “….is de verwachting dat de keuze voor model 1 en daarbij het (al dan niet deels) handhaven van het fietsparkeren op de huidige locatie, consequenties zal hebben met betrekking tot de provinciale subsidie. Welke consequenties dit exact zijn, is afhankelijk van de daadwerkelijke melding van de wijziging van de subsidie en de beoordeling hiervan door de provincie.”; aldus wethouder Bob Roelofs.

Is Arnhem wel geschikt voor een ondergrondse fietsenstalling? We zien dat bij het J. van Doornplein, Arnhem Centraal en eerder bij Rozet toen daar nog een ondergrondse fietsenstalling was. Je https://arnhemshart.nlijzeren ros stallen in de openbare ruimte is toch wat veel fietsers eigenlijk willen als we rond kijken. Geen extra handelingen als een OV-pas of ticket en vooral niet als men te maken heeft met sluitingstijden. Maar wanneer men een dure elektrische fiets heeft dan is de drang naar een afgesloten en bewaakte stalling wel weer gevraagd. Vanavond werd duidelijk dat er een ander opzet moet komen om je ros te stallen maar dan wel bovengronds en 24/7 op/rond het Gele Rijdersplein.

Zelf hopen we dat men toch de optie meeneemt om in het pand Gele Rijdersplein 39 een bewaakte fietsenstalling te maken met een servicepunt voor mindervaliden. Dit laatste is een grote wenshttps://arnhemshart.nl van het APCG die dit enorm mist in de Arnhemse binnenstad. Het pand heeft een oppervlakte van 800m2 verdeeld in een kelder en bovengronds. Voor de aanwonenden kan men dan de toegang 24/7 maken zoals gepland in het nieuw te bouwen fietsenstalling Bartok. Ridius Vastgoed heeft laten weten zeer positief tegen dit voorstel te staan en wil daarin graag aan meewerken.

Een motie van CDA en ChristenUnie waarin zij graag meer planten, verticaal groen, bomen, picknick- en schaaktafels alsmede demontabel speelmateriaal/toestellen zien als toevoeging. Ondanks dat de Sint Jansbeek financieel niet haalbaar is, zien deze twee partijen hem toch liever gewoon boven water komen hier. Het toevoegen van tafels en speelmateriaal kan ook averechts werken geeft de wethouder aan. Naast het leuk verpozen is er kans op hangjongeren waar aanwonenden dan weer last van kunnen hebben. Deze plek is nu meer bij het Aku-fontein gesitueerd in de avond en nachtelijke uren. Momenteel staat er al een schaaktafel en is zitgelegenheid toegevoegd rondom het grasveld.

Wanneer men start met de restauratie is afhankelijk van o.a. het aannemen van het amendement en moties. Waarbij de kans bestaat dat er nog moties ingediend gaan worden of veranderen. Daarnaast zal men nogmaals om de tafel moeten met de diverse gesprekspartners en aanwonenden voor de eventuele invulling van het plein. De verdere behandeling van het raadsvoorstel zal waarschijnlijk na de herfstvakantie zijn. Dus de komende maanden zal er nog niets gebeuren met het AKU-fontein.

 

 

 

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart