fbpx

Afvalkoers een pittig punt voor de verkiezingen.

De nieuwe afvalkoers “Arnhem schoner” die wethouder Bob Roelofs (Arnhem Centraal) als raadsvoorstel indiende dekt niet de gehele lading. Opvallend is dat hij het zwerfafvalprobleem hierin betrekt. Een opsteker voor de vele vrijwillige zwerfafval opruimers maar diverse politieke partijen zien dit anders.

https://arnhemshart.nlWanneer men over het afval praat in Arnhem komen eerst de slechte herinneringen en problemen naar voren. Vooral toen men nog gebruik moest maken van de afvalpas en ondergrondse containers verkleind waren naar 30 liter. Hierdoor stonden er vaak afvalzakken e.d. naast de ondergrondse containers. Maar men is wel positief erover dat er 24/7 afval weggebracht kan worden in hun omgeving.

Eerdere werd aangegeven om de kraakwagen weer terug te laten komen. Wethouder geeft aan daar geen voorstander van te zijn vanwege de te hoge kosten en het beeld van bewustwording. In diverse andere wijken zijn initiatieven waarin inwoners met de woningcorporaties samen werken om met containers grof afval in te zamelen. Daarnaast kan men gebruik maken van 2Switch die momenteel al veel herbruikbare spullen en matrassen ophaalt. De kraakwagen zou elke inwoner op jaarbasis tot €50,- meer kunnen gaan kosten aan afvalstoffenheffing.

Als we alleen kijken naar de binnenstad dan rijdt er dagelijks al een kraakwagen van Prezero rond die de straten afgaat en grofvuil en bij plaatsingen ophaalt. De binnenstad valt onder A-kwaliteit wat betekend dat het bijna tot heel schoon moet zijn. Daarnaast rijdt er elke vrijdag nog de binnendienst van de gemeente Arnhem rond om het resterende (gemelde) afval op te halen.

Er zal nog onderzocht moeten worden of nascheiding een goede oplossing is voor Arnhem. Nu wordt veel PBD (Plastic, Blik & Drankkartons) afgekeurd vanwege dat men restafval of piepschuim in de gratis zakken erbij doet. Bij nascheiding zullen diverse PBD kliko’s en ondergrondse containers gaan verdwijnen wat kosten met zich meebrengt. Ook zal men vaker de restafval containers en kliko’s moeten gaan ledigen. Daarnaast blijft de vraag of het verwerkingscontract met Attero en Prezero duurder of goedkoper wordt. Oud papier en GFT blijft dan zoals het nu is.

Het APCG en Arnhems Hart hebben jl. een persoonlijk gesprek gehad, met de afval manager, waarin ook de Citybins werden besproken. In het raadsvoorstel verdwijnen deze eerst uit de binnenstad en daarna uit geheel Arnhem. Omdat de huidige GFT-zuilen niet geschikt zijn voor inwoners met een beperking en ouderen zijn deze afgekeurd. Met een Citybin kan men dan alsnog bijdragen aan het GFT scheiden. In het gesprek werd erkend dat men de Citybins dan moest houden maar kijken naar een ophaalservice door bv een bakfiets. In de raadsvergaderingen gaat men er steeds grandioos voorbij en wil men nog meer van deze afgekeurde GFT-zuilen plaatsen in Arnhem.

https://arnhemshart.nlHierdoor is eigenlijk de aangenomen motie uit 2019 “Iedereen GFT scheiden” (19M38) van de fractie D66 niet afgedaan. Daarin staat nadrukkelijk dat GFT scheiden voor alle inwoners van Arnhem moet gelden. Wanneer we kijken naar diverse locaties met ondergrondse containers, is ook daar nog veel te veranderen als het gaat om de toegankelijkheid en veiligheid. Vanwege hoge stoepranden, blokkerende (brom)fietsers/voertuigen en zelfs lantaarnpalen kunnen rolstoelers en rollator gebruikers er niet normaal bij. Nog te zwijgen over ongelijke bestratingen, (water)kuilen en uitstekende punten van de ondergrondse containers. Tijdens een schouw, op het Gelderseplein, werd tevens duidelijk dat de daar aangelegde lage container tuintjes voor veel problemen zorgen bij rolstoel- en scootmobielgebruikers.

Zorgen zijn er bij het afzwakken van de toezichthouders maar dat kan omdat er veel minder bij plaatsingen zijn volgens de wethouder. Met Diftar werden zakken opengemaakt om deze te onderzoeken zodat er bekeurd kon worden. Nu dit enorm minder is kan deze capaciteit flink naar beneden. Een besparing van €205.000 op jaarbasis wat weer naar andere inzet kan gaan.

https://arnhemshart.nl/We gaan ook strikter kijken naar de 25 meter schoonhouden om de bedrijven, staat in het raadsvoorstel. Ondernemers moeten buiten om hun pand heen dit gebied schoonhouden. Wanneer we geregeld een rondje in de binnenstad lopen dan kan de wethouder hier nog veel meer op gaan inzetten. Vooral bij de To Go en fastfood zaken is het geregeld een zooitje. Sommigen hebben geen afvalbak buiten staan terwijl dat verplicht is.

Aannemers moeten eerst het zwerfafval opruimen alvorens zij gras gaan maaien aldus de wethouder. Helaas gebeurd dat eigenlijk nooit en komen de zwerfafval opruimers na een maaibeurt versnipperde etensbakken, glaswerk, plastic zakken, blikjes en papier tegen wat nog meer tijdrovend is dan daarvoor. Er wordt uitgezocht hoe de opruim- en maaikalender beter op elkaar af kunnen worden gestemd, zegde de wethouder toe.

Het afvalkoers kent nog veel gaten waar men mee bezig zal moeten gaan. Duidelijk mag wezen dat men veel over afval praat en beslist terwijl er eigenlijk geen goede oplossingen voorhanden zijn. Tenminste als we allemaal geen hoge rekening willen betalen. Inwoners die nu wel goed en bewust scheiden zijn er dan ook enorm op tegen.

https://arnhemshart.nl/Dat het zekers weer een campagne item zal zijn werd al duidelijk tijdens de vergaderingen. De nieuwe gemeenteraad zal pas na de verkiezingen hierover verder praten. En misschien zit er een nieuwe wethouder die wel de oplossingen heeft en een ander raadsvoorstel lanceert?

Op maandag 28 februari a.s. gaat presentator Tijs van den Brink, Dit is de Dag van NPO Radio 1, in gesprek met de lokale Arnhemse CDA, en landelijke lijsttrekker van het CDA, Wopke Hoekstra. In de uitzending “De problemen die spelen in Arnhem.” zal o.a. worden ingegaan op de huidige afvalproblematiek. De uitzending zal zijn vanuit DUDOK, van 18.00 tot 19.00 uur (inloop vanaf 17.45 uur) . Inwoners van de binnenstad kunnen meepraten in deze uitzending en zijn hierbij uitgenodigd.

Facebook commentaar:

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart