Afval het zorgenkindje van Arnhem….

De laatste weken werden al in diverse andere wijken de ondergrondse container openingen verkleind naar 30ltr. Een beslissing die genomen is door de gemeenteraad en blijkbaar niet meer om te keren is. Het college en ook de meerderheid van de gemeenteraad houdt vast aan het invoeren van Diftar (betalen per restafvalzak). Een gewenningsperiode volgens verantwoordelijk wethouder Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks) waar we doorheen moeten.

Verkleinen:
https://arnhemshart.nlOok vanaf vandaag, dinsdag 29 april 2020, zullen in onze binnenstad de ondergrondse containers (oc’s) stapsgewijs verkleind worden naar 30ltr. Uiterlijk 6 mei a.s. moeten alle oc’s gedaan zijn en kan men na het verkleinen geen volle 60ltr zak meer kwijt.

Om inwoners te wijzen dat hun oc’s zijn verkleind ontvangt men een kaart met één afvalzak van 30ltr. Best wel karig vinden wij omdat er geen stevige 30ltr zakken te koop zijn in de binnenstad. De meesten zijn van een categorie die men een vergrote boterhamzak mag noemen. Met een beetje gewicht zoals kattenbakvulling knappen deze al.

Doordat de trommels verkleind worden is ook het gewicht anders geworden voor mensen in een rolstoel e.d. De trommel is hierdoor zwaarder geworden en men moet ook beter de afvalzak in de opening doen.

Het verkleinen was een idee van de wethouder omdat de gemeenteraad haar had opgedragen om ook aan ouderen en mensen met een beperking te denken. Zij zouden nooit een 60ltr zak kunnen tillen en wegbrengen. Helaas voor het college en de raad maar er waren al afspraken hierover gemaakt met de zorg- en leefteams.

Ouderen en mensen met een beperking zijn ook nooit betrokken geweest in deze uitvoering wat in vele ogen een onnodige geldverspilling is. (€300.000,- voor bijna 1300 oc’s)

Grof vuil:
Vanwege de corona zitten nu vele inwoners thuis en zijn ze hun huis maar gaan opruimen. Het grotere vuil past dan niet in de oc’s en wordt het er gewoon naast gezet. Vele foto’s stroomden overhttps://arnhemshart.nl de sociale media heen en ook de gemeente Arnhem kreeg veel meldingen binnen.

Foto’s met klein meubilair of een stoeltje maar ook met complete kasten, tafels, koelkasten, fornuizen e.d. vlogen in no time voorbij. Hobbyisten gingen hun werkkamer opruimen want diverse plaatmaterialen en balken lagen naast de oc’s’.

Gelukkig zag ook de gemeente Arnhem dit na de vele verbazende berichten en klachten die zij binnen kreeg. Hierdoor kan men tot 1 juli a.s. drie keer gratis zijn/haar grof vuil op laten halen. Inmiddels hebben velen hier gebruik van gemaakt.

Anti verklein protest:
Het verkleinen roept veel weerstand nu op bij de inwoners van Arnhem. Er gaan al foto’s voorbij waarin een 60ltr KOMO zak dan ook al geheel vast gepropt zit in de verkleinde 30ltr opening. Wie daarna zijn /haar vuilniszak weg wil gooien mag eerst deze er eerst uit halen. Per 1 juli a.s. zal dat dan zeker €0,80,- extra kosten als men die zak er weer losser in terug doet.

Oproepen op sociale media om je afval dagelijks via de zwerfklep te dumpen of gewoon als teken van “ongehoorzaamheid” het er naast te zetten zijn vele reacties die we momenteel zien.

Gemeentelijke afvalbakken:
Ook de gemeentelijke afvalbakken zullen aangepast worden zodat men daar geen (vuilnis)zakken in kan deponeren. Men zal dan één of meerdere strippen gaan plaatsen in de openingen. Een extra kostenpost waarvan we de prijs nog niet van weten.

GFT:
Allen het Coehoorn kan momenteel zijn GFT (Groente, Fruit en Tuinafval) kwijt d.m.v. een Citybin. Voor de resterende binnenstad is nog geen oplossing beschikbaar. Wanneer men SUEZ of de gemeente belt krijgt men als antwoord dat ze daar nog mee bezig zijn.

Het plaatsen van ondergrondse GFT containers zien we ook niet echt op korte termijn gebeuren omdat de gemeente dan weer hetzelfde vergunningstraject moet starten als met de oc’s voor restafval e.d.

In dat traject kwamen ook zeer veel bezwaren binnen zodat de gemeente sommige locaties moest aanpassen en/of schrappen.

https://arnhemshart.nlAfvalpas:
Voor het openen van de oc’s is een afvalpas nodig en er zijn inwoners die deze (nog) niet hebben aangevraagd. Men kan deze makkelijk en snel aanvragen op de website van SUEZ.

Hier staan ook adviezen en de locaties van alle oc’s en ophaaldagen van Arnhem.

Ervaringen:
Ondanks de vele puinhoopfoto’s van de andere wijken is dit momenteel nog niet het geval in onze binnenstad maar wie weet wat er gebeurt na het verkleinen. Op een drietal plekken zien we geregeld illegaal afval staan wat de gemeente Arnhem na een melding gauw komt ophalen.

Graag vernemen we ook van de binnenstadbewoners wat hun ervaring(en) zijn na het verkleinen van de oc’s’. Eigenlijk alle ervaringen waaronder ook PBD, GFT, afvalbakken en oud papier zijn welkom om dit verder in een gesprek met de gemeente mee te nemen.

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart