fbpx
Nieuws

Aardvarken blijft voorlopig op zijn plek.

De afgelopen dagen kregen we veel vragen van bewoners waarom het Aardvarken volgende maand weggaat. Wees gerust want deze blijft nog gewoon op zijn plek in het Bartokpark liggen. Althans tot dat de gemeente Arnhem en projectontwikkelaar Synchroon tot overeenstemming zijn gekomen om op die plek te bouwen.

Op de bouwlocatie ligt momenteel het Aardvarken dat Burgers Zoo, in het kader van haar 100 jarige bestaan, in bruikleen heeft gegeven aan de gemeente Arnhem. Synchroon heeft de bouwgrond daarvoor ter beschikking gesteld voor maximaal 5 jaar en dat liep in september 2018 af. Inmiddels is dit termijn verstreken maar door de eerdere crisis en de huidige gesprekken kan het nog wel even duren.https://arnhemshart.nl

Synchroon wil heel graag starten met de bouw van een appartementencomplex maar komt er tot op heden nog niet uit met de gemeente als het o.a. gaat om parkeren. In de eerste opzet komt er een complex met commerciële ruimte in de plint en +/- 55 appartementen. In de parkeernorm staat dat nieuwbouw geen parkeervergunning meer op straat krijgt. Bij nieuwbouw dient men op eigen terrein eigenlijk een parkeervoorziening te maken. (Foto rechts is slechts een impressie)

Het binnenplein zal aansluiten op de bestaande terrassen van Bar De Groen en het Theater aan de Rijn. De oude Gortemakersteeg zal in ere worden hersteld en verbindt de Kortestraat via het binnenplein met de Weverstraat. Hiermee komt er een aantrekkelijk, autovrije, openbare ruimte bij in de drukke binnenstad.

https://arnhemshart.nl/Een mogelijkheid tot een bewaakte en overdekte fietsenstalling voor 700 tot 1000 fietsen ziet de gemeente ook graag op deze locatie. Wanneer het complex er komt zullen de aanwezige fietstulpen verdwijnen en zal het nog meer een chaos worden met fietsen die er gestald worden. Fietsen afkomstig van omwonenden maar tevens van de vele gasten die naar Rozet en/of Albert Heijn gaan. In berekeningen staat dat Rozet alleen al jaarlijks 700.000 gasten ontvangt waarvan veel op de fiets komen. De gemeente zou dan deze fietsenstalling volledig moeten financieren, bemannen en onderhouden.

Wij gaan er vanuit dat het aardvarken zeker nog een zes maanden blijft liggen en wellicht nog langer. Wanneer Synchroon aangeeft om te gaan bouwen heeft Burgers Zoo nog drie maanden de tijd om het te verwijderen. Het Aardvarken zal dan eerst bij Burgers Zoo opgeslagen worden om onderhoud uit te voeren.

Door het veelvuldig gebruik heeft het Aardvarken slijtagesporen en zal het straks weer een frisse en betere kleur krijgen. Gevelmeesters komen soms om het schoon te spuiten en de graffiti te verwijderen. Zowel Sight Landscaping als de knijpploeg van Arnhems Hart komen geregeld het terrein shttps://arnhemshart.nlschoonmaken van de vele blikjes en ander zwerfafval wat er geregeld blijft liggen.

Bewoners van de Arnhemse binnenstad willen graag dat het aardvarken in de binnenstad blijft. Vele kinderen komen dagelijks op deze mooie locatie om erop te klimmen en te spelen. Eigenlijk het enige speelplek in de binnenstad waar kinderen vrij kunnen zijn en hun ouders lachend toekijken. Vele foto’s zwerven over het internet van studenten en (groepen) toeristen alsmede op vele travelsites wordt het zeer positief vermeld.

Andere wijken hebben aangegeven het aardvarken graag te willen omarmen als het moet verhuizen. Als voorbeelden werden o.a. genoemd het voormalig Saksen Weimarkazerne, Hoogte80, park Presikhaaf, Meinerswijk en de stadsblokken. Voor de binnenstad werden al het Gele Rijdersplein, Blauwe Golven, het Coehoornpark en de Rijnkade genoemd. Echter door de grote omvang en het gewicht zijn deze binnenstad locaties niet geschikt volgens de gemeente Arnhem.

Stiekem hopen we toch dat ze er nog steeds niet uitkomen en het Aardvarken gewoon blijft liggen. Alhoewel Burgers Zoo beslist wanneer het aardvarken weggaat, dit kan ook nog voor de bouw plaats vinden.

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart