fbpx

Parkeren & vergunningen

Let op!: Vanaf dinsdag 1 maart 2022 zijn de papieren parkeertickets verdwenen. Alle parkeerders dienen hun kenteken digitaal in te voeren via een parkeerautomaat, belparkeren, bezoekersvergunningen of andere mogelijkheden. Men kan een papieren kwitantie ontvangen voor de boekhouding bij elke parkeerautomaat.

Gehandicaptenparkeerkaart:
Dit gaat ook gelden voor houders van een gehandicaptenparkeerkaart, vanaf 1 maart 2022. Heb je een geldige Europese gehandicaptenparkeerkaart (GPK)? Vraag hier een parkeervergunning voor gehandicapten aan waarmee u kunt parkeren op alle straat parkeerplaatsen in Arnhem waar betaald parkeren geldt.
Note: Met een GPK mag men niet parkeren op een laad/loshaven. In de diverse parkeergarages in Arnhem zijn speciaal plaatsen gereserveerd voor gebruikers van een gehandicaptenparkeerkaart. Deze plaatsen zijn echter niet gratis. Als men in een parkeergarage parkeert moet je voor het parkeren betalen.

Scanauto:
Vanaf 1 april 2022 rijdt er een speciale scanauto die de parkeercontrole uitvoert. Door het digitaal aanmelden van een kenteken kan de scanauto controleren of er betaald is voor het parkeren, en/of dat men een parkeervergunning heeft voor het gescande voertuig.

Parkeren op straat:
De binnenstad heeft als (betaal)kenmerk: Sector A 26001 als het gaat om straatparkeren. Hieronder vallen alle gewone parkeerplaatsen in de openlucht. Straatparkeren kost (2024) €3,50 per uur.
(Centrum, Burgemeesterswijk, Transvaal, Heijenoord, Steenstraat en Velperbuitensingel. Overige wijken/zones: €2,35 per uur.)
Betalen voor straatparkeren: Maandag t/m zaterdag van 09.00 tot 23.00 uur en zondag van 12.00 tot 23.00 uur. Op 1e paasdag, 1e pinksterdag en 1e kerstdag, hoeft niet te worden betaald.

Parkeergarages:
Er zijn in de binnenstad drie gemeentelijke parkeergarages: Arnhem Centraal, Musis en Rozet.
Tarieven 2024: €0,55 per 10 minuten. (06.00 tot 18.00 uur) en van 18.00 tot 06.00 uur is het €1,05 per uur
Alle drie parkeergarages hanteren een maximaal bedrag van €18,30 voor een hele dag.
Note: Inrijhoogte is overal 2.00 meter maximaal! Alleen parkeergarages Arnhem Centraal (14x) en Musis (4x) hebben elektrische laadpalen.

Parkeerterrein Prinsenhof:
Naast de provincie Gelderland ligt een groot parkeerterrein met een parkeergarage. Deze is op gezette tijden open om te parkeren voor iedereen.
Openingstijden: Donderdagavond en vrijdagavond van 18.00 -23.00 uur, zaterdag van 07.00 – 23.00 uur en zon- en feestdagen van 09.00 – 23.00 uur
Tarief 2024: €3,50 per uur.
Note: Na 23.00 uur zal hier alles op slot gaan en kan men zijn/haar voertuig niet meer ophalen.

Betalen straatparkeren of parkeergarages:
Men kan via een parkeerapp betalen of gebruik maken van de dichtstbijzijnde betaalautomaat.
De betaalautomaten accepteren contant geld, credit cards en betaalpassen.

Dagkaart:
Met een digitale dagkaart kan men op alle straatparkeerplaatsen in de binnenstad staan, ook op een vergunninghoudersplek.
Tarief 2024: €18,30 per kalenderdag.
Aanvragen: Loket Parkeerbedrijf a/d Langstraat 10 of online (DigiD) via Dagkaart.

Parkeervergunningen bewoners:
Het is mogelijk om één parkeervergunning aan te vragen als bewoner(s) om op straat en/of in de gemeentelijke parkeergarages te parkeren.
Voorwaarden: Het kentekenbewijs van het voertuig staat op je naam, je woont in het desbetreffend parkeergebied, geen parkeergelegenheid op eigen terrein(*1).
Tarieven 2024: €145,- per jaar of €86,- per half jaar
Aanvragen (DigiD) kan via: Bewonersvergunning voor betaald parkeergebied of vergunninghoudersgebied.

Abonnementen parkeergarages Particulier 24/7:
Het is mogelijk om voor een voertuig een kwartaal- of jaarabonnement aan te vragen als bewoner(s). Deze telt dan alleen voor de gemeentelijke parkeergarages: Musis en Rozet. Voor de garage Centraal worden op dit moment geen nieuwe abonnementen uitgegeven. Limiet is bereikt voor de uitgifte van abonnementen.
Voorwaarden: Het kentekenbewijs van het voertuig staat op je naam, je woont in het desbetreffend parkeergebied.
Tarief 2024: €586,- per kwartaal – €2239,- per jaar. (Beide tarieven zijn incl. BTW.)
Aanvragen (DigiD) kan via: Abonnementen parkeergarages Particulier 

Bewonersabonnement parkeergarages voor 2e auto:
Vanwege de toenemende druk op de binnenstad is heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om vanaf 1 januari 2023 geen nieuwe abonnementen voor een tweede auto meer uit te geven. In de binnenstad zijn voldoende voorzieningen op loop- of fietsafstand. De bereikbaarheid via het openbaar vervoer is op hoog niveau. Daarnaast is er sprake van een wachtlijst in het centrum voor een (eerste) parkeervergunning.

Bewoners die wel eerder een tweede vergunning hebben ontvangen (2023) kunnen deze alsnog gewoon verlengen.
Tarief 2024: €299,- per jaar.
Aanvragen/verlengen (DigiD) kan via: Bewonersabonnement p-garage 2e auto.

Bezoekersvergunning:
Met een bezoekersvergunning kunnen inwoners van de stad hun bezoek laten parkeren bij een parkeerautomaat en/of de parkeergarage. Deze loopt van 1 maart tot 1 maart. Voor een jaar heeft men dan 300 uur om het bezoek te laten parkeren. Wanneer deze 300 uur op zijn kan men geen nieuwe uren erbij kopen, resterende uren vervallen automatisch. Via een app en online kan men zich aan- en afmelden.
Tarief 2024: €22,- per jaar.
Aanvragen (DigiD) kan via: Bezoekersvergunning.

Europese gehandicaptenparkeerkaart:
Met een Europese gehandicaptenparkeerkaart mag je in Arnhem gratis parkeren op de algemene gehandicaptenparkeerplaatsen en in de betaalde parkeervakken op straat. In de parkeergarages moet men wel betalen. Op een laad/los plek mag men niet parkeren Er zijn drie verschillende soorten gehandicaptenparkeerkaarten: Bestuurderskaart. Deze kaart krijgt je als bestuurder. – Passagierskaart. Deze kaart is voor als je zelf niet rijdt. – Instellingskaart. Deze kaart is bedoeld voor instellingen voor het vervoer van bewoners.
Aanvragen (DigiD) kan via: Europese gehandicaptenparkeerkaart

Verhuizingen & wijzigingen:
Het winkelgebied is niet altijd vrij toegankelijk voor voertuigen. Maandag t/m zaterdag zijn de paaltjes naar beneden van 07.00 tot 11.00 uur. Voor de zondag zal men een ticket moeten kopen om bv te verhuizen en/of goederen te laten leveren. Het is verstandig om dit eerst te regelen op een werkdag, aangezien Parkeerservice Arnhem P1 op zondag gesloten is.

Dagontheffingen winkelgebied:
Ontheffing voor het rijden, laden en lossen in het voetgangersgebied buiten expeditie tijden, parkeren niet toegestaan. Mogelijkheid om gelijk een parkeerontheffing aan te vragen om het voertuig te parkeren in het betaald parkeergebied.
Kosten variabel: Regelen kan via Ontheffingen winkelgebied

Als je verhuist geef dat door via Parkeerservice Arnhem P1 of aan de servicebalie aan de Langstraat 10 te Arnhem. Er wordt dan opnieuw beoordeeld of men nog aan de voorwaarden voldoet voor de vergunning. Parkeerservice Arnhem P1 aan de Langstraat 10 (Tel:026-3775900) is geopend op Maandag t/m vrijdag 09:00 t/m 17:00 uur en Zaterdag 09:00 t/m 16:00 uur. Zon- en/of feestdagen gesloten.

Vrachtwagens/busjes/campers:
Met een vrachtwagen, bus XL/XXL (met/zonder aanhanger) of een camper mag men niet parkeren in de parkeervakken op straat. Vrachtwagens, busjes e.d. kunnen terecht op de Rijnkade (onderkade)
Note: Als het hoogwater is dan zal de onderkade geheel afgesloten zijn voor motorvoertuigen!

Uitleg over betalen met een parkeerapp in één van de drie gemeentelijke parkeergarages:

 

(*1) Wanneer men als inwoner in de gemeente Arnhem woont dan is een parkeervergunning nooit geen probleem. Dit is echter wel het geval als er een parkeergelegenheid op eigen terrein is.. In sommige gevallen kan men alleen een (duurder) bewonersabonnement krijgen voor de gemeentelijke parkeergarages. Een standaard parkeervergunning zal dan ook geweigerd worden. Bij sommige appartementen zijn parkeerplaatsen te huur en/of te koop, hier zal de gemeente je naar toe verwijzen. Wanneer men een appartement/woning huurt waar een parkeerplaats/plek bij zit is men soms in de gelegenheid om deze (erbij) te huren. Het is verstandig om bij een verhuizing eerst contact op te nemen met de gemeente Arnhem inzake het parkeren. (Uitwerkingsbesluit Parkeren 2024 > In artikel 18: Bijlage 1: staan de complexen/adressen waar men geen parkeervergunning voor krijgt.)

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart