fbpx

Parkeren & vergunningen

Let op!: Vanaf dinsdag 1 maart 2022 verdwenen de papieren parkeertickets. Dat betekent dat vanaf die datum alle parkeerders hun kenteken digitaal moeten invoeren via een parkeerautomaat, belparkeren, bezoekersvergunningen of andere mogelijkheden.

Dit gaat ook gelden voor houders van een gehandicaptenparkeerkaart, vanaf 1 maart 2022. Heb je een geldige Europese gehandicaptenparkeerkaart (GPK)? Vraag hier een parkeervergunning voor gehandicapten aan waarmee u kunt parkeren op alle parkeerplaatsen in Arnhem waar betaald parkeren geldt.
Note: Voor de Shop&Go parkeerplaats telt altijd een 30 minuten parkeertijd en met een GPK mag men niet parkeren op een laad/loshaven.

Scanauto:
Vanaf 1 april 2022 rijdt er een speciale scanauto die de parkeercontrole uitvoert. Door het digitaal aanmelden van een kenteken kan de scanauto controleren of er betaald is voor het parkeren, en/of dat men een parkeervergunning heeft voor het gescande voertuig.

Parkeren op straat:
De binnenstad heeft als (betaal)kenmerk: Sector A 26001 als het gaat om straatparkeren. Hieronder vallen alle gewone parkeerplaatsen in de openlucht. Straatparkeren kost (2023) €3,40 per uur.
Voor de parkeergarages gelden andere kenmerken en andere tarieven.
Betalen voor straatparkeren: Maandag t/m zaterdag van 09.00 tot 23.00 uur en zondag van 12.00 tot 23.00 uur.

Parkeergarages:
Er zijn in de binnenstad drie gemeentelijke parkeergarages: Arnhem Centraal, Musis en Rozet.
Tarieven 2023: €0,50 per 10 minuten. (06.00 tot 18.00 uur) en van 18.00 tot 06.00 uur is het €1,- per uur
Alle drie parkeergarages hanteren een maximaal bedrag van €17,80 voor een hele dag.
Note: Inrijhoogte is overal 2.00 meter maximaal! Alleen parkeergarage Arnhem Centraal heeft elektrische laadpalen.

Parkeerterrein Prinsenhof:
Naast de provincie Gelderland ligt een groot parkeerterrein met een parkeergarage. Deze is op gezette tijden open om te parkeren voor iedereen.
Openingstijden: Donderdagavond en vrijdagavond van 18.00 -23.00 uur, zaterdag van 07.00 – 23.00 uur en zon- en feestdagen van 09.00 – 23.00 uur
Tarief 2023: €3,40 per uur.
Note: Na 23.00 uur zal hier alles op slot gaan en kan men zijn/haar voertuig niet meer ophalen.

Betalen straatparkeren of parkeergarages:
Men kan via een parkeerapp betalen of gebruik maken van de dichtstbijzijnde betaalautomaat.
De betaalautomaten accepteren contant geld, credit cards en betaalpassen.

Dagkaart:
Met een digitale dagkaart kan men op alle straatparkeerplaatsen in de binnenstad staan, ook op een vergunninghoudersplek.
Tarief 2023: €17,80 per kalenderdag.
Aanvragen: Loket Parkeerbedrijf a/d Langstraat 10 of online (DigiD) via Dagkaart.

Parkeervergunningen bewoners:
Het is mogelijk om één parkeervergunning aan te vragen als bewoner(s) om op straat en/of in de gemeentelijke parkeergarages te parkeren.
Voorwaarden: Het kentekenbewijs van het voertuig staat op je naam, je woont in het desbetreffend parkeergebied, geen parkeergelegenheid op eigen terrein(*1).
Tarieven 2023: €141,- per jaar of €83,- per half jaar
Aanvragen (DigiD) kan via: Bewonersvergunning voor betaald parkeergebied of vergunninghoudersgebied.

Abonnementen parkeergarages Particulier 24/7:
Het is mogelijk om voor een voertuig een kwartaal- of jaarabonnement aan te vragen als bewoner(s). Deze telt alleen voor de gemeentelijke parkeergarages: Arnhem Centraal, Musis en Rozet.
Voorwaarden: Het kentekenbewijs van het voertuig staat op je naam, je woont in het desbetreffend parkeergebied.
Tarief 2023: €569,- per kwartaal – €2172,- per jaar.
Aanvragen (DigiD) kan via: Abonnementen parkeergarages Particulier 

Bewonersabonnement parkeergarages voor 2e auto:
Het is mogelijk om voor een tweede voertuig een jaarabonnement aan te vragen als bewoner(s). Deze telt alleen voor de gemeentelijke parkeergarages: Arnhem Centraal, Musis en Rozet.
Voorwaarden: Het kentekenbewijs van het voertuig staat op je naam, je woont in het desbetreffend parkeergebied. Lease-auto: aantonen met het lease-contract of met een verklaring van uw werkgever.
Tarief 2023: €243,- per jaar.
Aanvragen (DigiD) kan via: Bewonersabonnement p-garage 2e auto.

Bezoekersvergunning:
Met een bezoekersvergunning kunnen inwoners van de stad hun bezoek laten parkeren bij een parkeerautomaat en/of de parkeergarage. Deze loopt van 1 maart tot 1 maart. Voor een jaar heeft men dan 300 uur om het bezoek te laten parkeren. Wanneer deze 300 uur op zijn kan men geen nieuwe uren erbij kopen, resterende uren vervallen automatisch. Via een app en online kan men zich aan- en afmelden.
Tarief 2023: €21,- per jaar.
Aanvragen (DigiD) kan via: Bezoekersvergunning.

Europese gehandicaptenparkeerkaart:
Met een Europese gehandicaptenparkeerkaart mag je in Arnhem gratis parkeren op de algemene gehandicaptenparkeerplaatsen en in de betaalde parkeervakken op straat. In de parkeergarages moet men wel betalen. Op een laad/los plek mag men niet parkeren Er zijn drie verschillende soorten gehandicaptenparkeerkaarten: Bestuurderskaart. Deze kaart krijgt je als bestuurder. – Passagierskaart. Deze kaart is voor als je zelf niet rijdt. – Instellingskaart. Deze kaart is bedoeld voor instellingen voor het vervoer van bewoners.
Aanvragen (DigiD) kan via: Europese gehandicaptenparkeerkaart

Shop&Go-parkeren:
Wie maximaal 30 minuten nodig heeft om even een boodschap of een bezoekje te brengen aan de binnenstad kan op 6 verschillende lokaties parkeren waar een Shop&Go bord staat. Men kan daarvoor betalen met een parkeerapp of bij de dichtstbijzijnd parkeerautomaat. Via een parkeerapp moet men wel de zone aangeven welk op het desbetreffende Shop&Go bord staat vermeld.
Tarief 2023: €1,70 maximaal voor 30 minuten.

Verhuizingen & wijzigingen:
Het winkelgebied is niet altijd vrij toegankelijk voor voertuigen. Maandag t/m zaterdag zijn de paaltjes naar beneden van 07.00 tot 11.00 uur. Voor de zondag zal men een ticket moeten kopen om bv te verhuizen en/of goederen te laten leveren. Het is verstandig om dit eerst te regelen op een werkdag, aangezien Parkeerservice Arnhem P1 op zondag gesloten is.

Dagontheffingen winkelgebied:
Ontheffing voor het rijden, laden en lossen in het voetgangersgebied buiten expeditie tijden, parkeren niet toegestaan. Mogelijkheid om gelijk een parkeerontheffing aan te vragen om het voertuig te parkeren in het betaald parkeergebied.
Kosten variabel: Regelen kan via Ontheffingen winkelgebied

Als je verhuist geef dat door via Parkeerservice Arnhem P1 of aan de servicebalie aan de Langstraat 10 te Arnhem. Er wordt dan opnieuw beoordeeld of men nog aan de voorwaarden voldoet voor de vergunning. Vanwege de weer aangescherpte maatregelen is Parkeerservice Arnhem P1 aan de Langstraat alleen geopend op afspraak. Hier kunt je online een afspraak maken.

Vrachtwagens/busjes/campers:
Met een vrachtwagen, busje (met/zonder aanhanger) of een camper mag men niet parkeren in de parkeervakken op straat. Campers kunnen op de speciale camperplaats, aan de Nieuwe Lage Kade, terecht voor €9,20 (21.00 t/m 09.00 uur). Vrachtwagens, busjes e.d. kunnen terecht op de Rijnkade (onderkade)

Uitleg over betalen met een parkeerapp in één van de drie gemeentelijke parkeergarages:

 

(*1) Wanneer men als inwoner in de gemeente Arnhem woont dan is een parkeervergunning nooit geen probleem. Dit is echter wel het geval als er een parkeergelegenheid op eigen terrein is.. In sommige gevallen kan men alleen een (duurder) bewonersabonnement krijgen voor de gemeentelijke parkeergarages. Een standaard parkeervergunning zal dan ook geweigerd worden. Bij sommige appartementen zijn parkeerplaatsen te huur of te koop, hier zal de gemeente je naar toe verwijzen. Wanneer men een appartement/woning huurt waar een parkeerplaats/plek bij zit is men soms in de gelegenheid om deze (erbij) te huren. Het is verstandig om bij een verhuizing eerst contact op te nemen met de gemeente Arnhem inzake het parkeren.

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart