fbpx

Energietoeslag & maatwerk

Energietoeslag 2023
Ook in 2023 is er een landelijke energietoeslag van €1300,- voor inwoners met een laag inkomen. In Arnhem komt daar bovenop opnieuw een Arnhemse wintertoeslag van €250,- om de bestaanszekerheid van Arnhemmers die dat nodig hebben verder te versterken. Nu de wet definitief is aangenomen in de Eerste Kamer zorgt gemeente Arnhem ervoor dat het ook lokaal zo snel mogelijk uitgevoerd kan worden. Het bedrag van in totaal €1550,- wordt automatisch overgemaakt op de rekening van mensen die eerder energietoeslag in Arnhem ontvingen en hiervoor nog steeds in aanmerking komen.

Voor wie?:
De energietoeslag is voor huishoudens met een laag inkomen (tot en met 120% van het sociaal minimum). Hoeveel dit precies is hangt af van uw situatie. Bekijk hier of u in aanmerking komt.
Arnhem heeft als peildatum 1 september 2023 als uitgangspunt, in haar besluit, voor de uitbetaling/aanvragen.

Hoe het werkt:
Heeft u een uitkering en/of Gelrepas? Of heeft u vorig jaar energietoeslag ontvangen en voldoet u aan de voorwaarden? Dan hoeft u niets te doen. Wij betalen de energietoeslag automatisch uit. Wanneer de uitbetaling plaatsvindt verschilt per situatie. U ontvangt hierover eerst een persoonlijke brief vanaf 16 oktober, hierin vragen we u o.a. om de (bank)gegevens eerst goed te controleren.. Houd uw brievenbus in de gaten.

Vraagt u voor het eerst energietoeslag aan? Dat is vanaf 23 oktober mogelijk op deze pagina. We betalen eerst automatisch uit aan de Arnhemmers van wie we het inkomen al weten en dat zal eind november 2023 zijn. Zo maken we het zo makkelijk mogelijk.

Studenten opgelet:
Uitwonende studenten die aan de voorwaarden voldoen krijgen via Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) de energietoeslag uitbetaald. Zij kunnen geen aanvraag doen bij gemeente Arnhem.

 

Maatwerk voor wie niet kan rondkomen door hoge energiekosten

Heeft u door de hoge energiekosten elke maand te weinig geld over voor uw noodzakelijke kosten? Dan komt u misschien in aanmerking voor een maatwerkregeling van de gemeente.

Deze regeling is voor iedereen die door de hoge energielasten niet meer rond kan komen en hierdoor schulden moet maken. De maatwerkregeling geldt in 2022 en 2023.

Voor wie?:
Maatwerk is mogelijk een oplossing voor inwoners die:

 • 18 jaar of ouder zijn
 • in Arnhem wonen
 • zelf een woonruimte hebben en energiekosten betalen
 • de minimaal noodzakelijke kosten voor het huishouden volgens Nibud normen niet meer kunnen betalen door stijging van de energierekening (of de huur, waarbij de energiekosten zijn inbegrepen)
 • niet (meer) in aanmerking komen voor andere regelingen
 • waarbij kostenbesparing niet mogelijk is
 • niet meer spaargeld hebben dan € 6.505 (alleenstaanden) of € 13.010  (alleenstaande ouder en gehuwden/samenwonenden).

Verder goed om te weten:

 • Betaalt u huur inclusief energie, dan moet u kunnen aantonen dat en wanneer de huur is gestegen door hogere energiekosten.
 • Als een betalingsregeling met de energiemaatschappij of andere schuldeisers mogelijk is, wordt dit meegenomen bij het bepalen van de hoogte van het maatwerk.
 • Heeft u recht op energietoeslag, dan wordt dit meegerekend bij uw inkomen.
 • Bent u student, dan wordt altijd het maximale leenbedrag bij DUO meegerekend bij uw inkomen.
 • De hoogte van het maatwerkbedrag is nooit hoger dan de gestegen energiekosten.

Aanvragen:
U kunt een aanvraag doen voor de maatwerkregeling bij Goed Geregeld Arnhem. Goed Geregeld Arnhem handelt de aanvragen af. U kunt contact opnemen met Goed Geregeld Arnhem door:

 • te bellen met 026-3127999 (maandag, woensdag en donderdag van 09.00 tot 11.00 uur en van 15.00 tot 17.00 uur; dinsdag van 13.00 tot 17.00 uur en vrijdag van 09.00 tot 11.00 uur)
 • naar het inloopspreekuur bij u in de buurt te komen
 • te mailen naar ikwilhulp@ggarnhem.nl
 • naar het inloopspreekuur te komen op donderdagavond van 17.30 tot 19.00 uur aan de Kadestraat 3 in Arnhem (locatie van de Energiebank).

Goed Geregeld Arnhem is een onderdeel van Stichting Rijnstad. De medewerkers van Goed Geregeld zijn financieel adviseurs en sociaal raadslieden. Zij bekijken samen met u of kostenbesparing of andere inkomensregelingen met direct effect nog mogelijk zijn, en of u mogelijk een tegemoetkoming op maat (maatwerk) kunt krijgen voor de gestegen energielasten.

 

Met vriendelijke groeten,
Gemeente Arnhem

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart