Dossier & CoEnquêtes

Enquête uitkomsten Koningsfeest Arnhem 2024

https://arnhemshart.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arnhem, 26 september 2024.

Koningsfeest Arnhem 2024

Voorwoord:
Stuk later dan normaal maar dit vanwege de vele in- en output die we hebben ontvangen en duidelijk verwoord moest worden.

Elk jaar houden we een online enquête en halen veel in- en output op via de buurttafels en persoonlijke gesprekken bv. op straat. Tevens zijn er gesprekken geweest met diverse ondernemers om hun mening te peilen ten aanzien van de veranderingen dit jaar door de Stichting Koningsdag Arnhem en gemeente Arnhem. De uitslag hieronder geeft aan hoe men Koningsfeest 2024 heeft ervaren als inwoner van de binnenstad.

Informatievoorzieningen:
Evenals vorig jaar is men zeer goed op de hoogte gebracht door de diverse kanalen. Grotendeels door de organisatoren, gemeente Arnhem, sociale media en Arnhems Hart. Duidelijkheid en begrijpelijke taal ziet men graag de volgende edities weer terug. Waarbij verkeersmaatregelen zoals parkeren wel beter en veel duidelijker omschreven mag.

(Geluid)overlast:
Overlast hoort er bij volgens de meesten bij een dergelijk groot evenement. Men geeft aan dat om 22.00 uur het testen van geluid en lichten (opbouwfase) wel mag stoppen omdat het o.a. de woningen inschijnt/dreunt en men niet kan slapen.

Vanuit Coehoorn was er dit jaar geen enkele geluidoverlast te melden. Door de werkzaamheden, Blauwe Golven e.d., was er gelukkig geen evenement aldus een inwoner.

Inwoners die kunnen, vertrekken liever vanwege alle overlast die zij eerder hebben ervaren. Dit aantal neemt jaarlijks toe.

Toiletvoorzieningen:
Wel zijn er meer klachten als het gaat over wildplassen en vooral in (gevel)tuinen en/of tegen woningen aan. Blijkbaar is betalen voor toiletten nog steeds de grote spelbreker om dit drastisch te verminderen. Vooral de 7Straatjes had geen en/of te weinig (openbare) toiletvoorzieningen waardoor men maar overal ging plassen, bij iemand zelfs door de brievenbus heen.

Ondanks dat we zelf een kleine verbetering zagen in de toiletvoorzieningen zou dit nog beter kunnen worden. Vooral op looprichtingen werd dit enorm gemist. Zo werd een openbare toilet geblokkeerd door de organisatie op De Trans. Terwijl deze eigenlijk goed toegankelijk is voor mensen met een beperking.

Afval:
Bij een evenement hoort natuurlijk veel afval. Mede door de statiegeldbeker werd dit verminderd. Echter doordat men op het eind zijn statiegeld niet terug kan krijgen kwam er toch nog veel op straat en/of afvalbak. Over de statiegeldbeker niets dan lof volgens iedereen. Opvallend was dat blikjes en flessen weer waren toegenomen deze editie.

Aandachtspunt is dat er geen controle is op voedselverpakkingen die gebruikt worden voor o.a. snacks, pizza’s, broodjes e.d. Het Audrey Hepburnplein was een groot afvalplein van pizza dozen omdat de ondernemer geen afvalbakken had geplaatst.

Een verplichting van verterende voedselverpakkingen en eigen stoepje schoon houden kan een goede bijdrage leveren.

Parkeren:
Door de vele werkzaamheden en opbouw (Rijnkade, Stadstheater, Roermondsplein, Markt, Trans e.d.) waren er té weinig parkeerplaatsen in de binnenstad. Vooral ouderen en mensen met een beperking hadden hier enorm last van.

Het gemis wordt ook ondersteund door ondernemers die eigenlijk anderhalve week veel minder betalende gasten hebben ontvangen. Dan hebben we het nog niet over het parkeergeld wat de gemeente minder binnen krijgt.

Elektrische rijders hadden weer pech omdat de laadpalen op De Trans niet bereikbaar waren. De verwijzing naar de Blauwe Golven gaat niet op omdat ze daar in 99% bezet worden door gewone voertuigen. Mede doordat daar duidelijke bebording wordt gemist voor elektrisch laden.

Aandachtspunten:
• We adviseren parkeren in de straten af tijdens Koningsfeest en zien dat duidelijk terug als een parkeerverbod in de verkeersmaatregelen. (meer vrije doorgang)
• Breedte van de straten goed bekijken wanneer er een foodtruck o.i.d. staat. (Vanwege de krapte werden bezoekers (bijna) platgedrukt doordat foodtrucks en geparkeerde voertuigen eigenlijk grotendeels de doorgang blokkeerde in de Rodenburgstraat. Hierdoor ontstond er grote paniek)
• Foodtrucks e.d. en binnenstad ondernemers meer wijzen op “stoepje schoon houden”.
• 7Straatjes toiletvoorzieningen buiten beter regelen.
• Toiletvoorzieningen realiseren van/naar Arnhem Centraal, Blauwe Golven en Rijnkade en op Weerdjesstraat.
• Intensiever controle op (meegenomen) drank (minderjarige) jongeren, dit neemt zorgwekkend toe.
• Alle (horeca)ondernemers verplichten om statiegeldbekers te gebruiken en een statiegeldbekers inleverpunt op het einde en/of volgende dag.

Slot:
Twaalf uur lang een evenement vinden inwoners nog steeds te veel en zwaar op Koningsdag. Als eindtijd geeft men toch vaak weer 22.00 uur aan omdat vertrekkende bezoekers tot in de hele late uurtjes blijven plakken en zo voor overlast zorgen. Vooral als men de volgende ochtend weer gewoon moet werken.

Opvallend was dat er meer, eigen drank meegenomen, aangegeven werd. Dit is ongeveer 43% geweest. Men kiest dan toch hiervoor vanwege de hoge drankprijzen en verklaard mede dat er meer blikjes en drankflessen waren te vinden.

Dit jaar haakte diverse ondernemers af na het horen van de gelden die zij zouden moeten betalen voor een foodtruck en/of buitentap. Wetende dat prijzen jaarlijks hoger worden vanwege diverse eisen zou dit een groot aandachtspunt moeten zijn. Vooral wanneer men Arnhem op de kaart wil blijven zetten bij een dergelijk evenement.

Complimenten waren er veel voor de politie, handhavers en de inzet schoonmakers dit jaar.

Stichting Arnhems Hart wil met bovenstaande input graag verder in gesprek met de gemeente Arnhem en Stichting Koningsdag Arnhem voor editie 2025.

Met vriendelijke groeten,
Bestuur Stichting Arnhems Hart.

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart