fbpx
Buurttafel verslagenDossier & Co

09-Team verslag Arnhems Hart d.d. 05-11-2018

09-Team verslag Arnhems Hart d.d. 05-11-2018

Vanwege de AVG wet is het niet toegestaan om persoonlijke namen te vermelden in verslagen. Hierdoor zijn ze online wel aangepast met een *****

Speciale gasten: Handhaving Arnhem.

-Welkom-

Wanneer men de mannen en vrouwen in het blauw ziet met Handhaving op hun rug en borst denkt dat het de afdeling Handhaving van de gemeente Arnhem is. Echter ook parkeerbedrijf P1 heeft dezelfde kleding aan. Bewoners maar ook bezoekers van de stad zien dit graag anders en ook om meer duidelijkheid te creëren. Handhaving Arnhem wordt dan ook vaak aangesproken over bekeuringen terwijl dit voor het parkeerbedrijf P1 is. In de gemeente Ede heeft P1 momenteel oranje kleding.

Handhaving Arnhem krijgt wekelijks zo een 400 meldingen binnen om af te werken. Dit zijn meldingen over het verkeer, illegaal afval, milieu, horeca et cetera. Meldingen komen telefonisch, via WhatsApp, arnhem.nl (klacht), of mondeling binnen. Waar de melder zijn/haar gegevens heeft achtergelaten komt ook een terugkoppeling of de zaak is opgelost en/of in onderzoek is. Maar soms hapert deze terugkoppeling wel eens.

Via de gemeente site kan men een klacht over de openbare ruimte indienen. Eerder moest dit via DigiD maar tegenwoordig hoeft dat niet meer. Hierdoor hoopt ook de gemeente dat de drempel lager is om iets te melden. Ook kan men sinds kort via WhatsApp (06-12521130), op werkdagen, een melding doen maar dan krijgt men geen terugkoppeling.

De aanwezige handhavers geven aan om elke melding zo duidelijk mogelijk te omschrijven. Hierbij kan een foto, kenteken en/of (bedrijf)naam zeer belangrijk zijn. Elke melding wordt discreet afgehandeld en nooit gedeeld met derden.

Wanneer er een melding gedaan wordt van illegaal afval komen de handhavers altijd kijken. Soms heeft de melder gezien wie het geplaatst heeft en is de dader zo gepakt. Anders kijken ze het afval na op zoek naar aanwijzingen. Wanneer SUEZ het afval apart gaat ophalen zullen naast een bekeuring ook deze extra kosten op de dader(s) worden verhaald.

De weesfietsen worden geregeld gelabeld. Een sticker vermeldt dat het om een fiets gaat die er al langer staat en er komt een datum op. Handhaving Arnhem heeft een database met alle weesfietsen waarin ook een foto is opgenomen. Na 3 maanden worden de weesfietsen verwijderd door AFAC. Op Arnhem Centraal is een fietsstalverbod en worden betreffende fietsen minimaal één keer per week geruimd. Wrakken worden direct verwijderd. Voor dit alles is er zelfs een wrakcontroleur werkzaam.

Momenteel kent Arnhem 16 handhavers, dit is niet voldoende. Een stad als Nijmegen heeft momenteel bijna 50 handhavers.

Naast het afhandelen van meldingen zijn de handhavers vaak te fiets en rijden door geheel Arnhem. Geregeld kijken ze naar de stromingen van het verkeer en surveilleren rond. Ook het winkelgebied heeft hun ruime aandacht op fietsers die daar te gast zijn en op fietsers die niet op de hoofdwegen mogen rijden. Scooters mogen helemaal niet in de binnenstad rijden en worden, naast fietsers, ook vaak bekeurd. Vaak zijn dat (maaltijd)bezorgers.

In het winkelgebied kent men geen fietsstalverbod dus een fiets mag overal neergezet worden. En dit is o.a. vaak te zien bij de HEMA en langs de reling van de Sint Jansbeek. Bewoners geven aan dat hier vaak meer fietsen staan dan in de bekende fietsnietjes. En vinden het geen gezicht.

Doordat parkeerbedrijf P1 de vergunningen verleent voor het gemotoriseerd verkeer, is het vaak zeer druk in het winkelgebied. Eigenlijk zou P1 moeten stoppen om na 11.00 uur nog vergunningen te verlenen zodat het winkelgebied rustiger wordt. Wel mogen vervoerders met koelvervoer (levensmiddelen) met vergunning steeds binnen de paaltjes rijden. En drankenleveranciers hebben ook een veel ruimere marge dan 11.00 uur.

Ook wordt er gepraat over hondenpoep en de overlast ervan. Alhoewel het beter is dan jaren geleden zien we op plekken nog steeds de nodige poep liggen. Ook tussen de enkele planten en perkjes die de binnenstad rijk is.

Naast de eerder genoemde zaken controleren de handhavers ook op taxi’s, horeca(vergunningen), milieuwetten en zijn altijd aanwezig op diverse evenementen zoals Koningsdag en De Airborne. Tevens werken ze ook in de avond- en nachturen gewoon door en ook samen met het Openbare Orde Team (OOT) van de politie.

We hebben het verder nog over vele andere zaken waarbij we dit niet vermelden in het verslag vanwege de privacy en persoonlijke dingen. De handhavers en ook wij zijn zeer blij met deze buurttafel waarin veel informatie over en weer werd gedeeld en de aanwezige bewoners ook meer over het werk van de handhavers hebben gehoord.

We danken Handhaving Arnhem voor hun tijd.

©ArnhemsHart.nl
Arnhem, 10-11-2018

Geef je reactie hieronder:

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Stichting Arnhems Hart