fbpx

06-Buurttafel Arnhems Hart 24-10-2020

06-Buurttafel Arnhems Hart 24-10-2020

Corona-editie.

Buurttafels:
De afgelopen buurttafels bracht veel waardevolle informatie en vragen op. Vreemd genoeg kwam er geen een over diftar voorbij. Wel diverse zorgen die we ook meenemen in de onderstaande punten. Doordat de horeca weer in een lockdown zitten zijn de buurttafels helaas weer opgeschort tot nader order. We zijn altijd per mail en telefoon (Tel: 06-39872028) bereikbaar voor vragen e.d. en daarnaast actief op Facebook en Twitter onder @ArnhemsHart.

Wandelingen:
Vanwege de corona en ook inzake “Arnhem tegen de eenzaamheid” worden er weer wandelingen georganiseerd door ons. Gezellig met een klein groepje een twee tot drie uurtjes wandelen in of langs de binnenstad. We bekijken de diverse (nieuwe) projecten en praten er over maar ook een wandeling in en rond Sonsbeek of op bezoek bij de bouwput Museum Arnhem komt er aan. Heb je interesse houd dan onze Facebook en website agenda in de gaten.

Coehoorn:
De slooppanden aan de Bergstraat (27/29/31) worden openbaar verkocht. Hiermee komt er geld vrij om de Bergstraat, Coehoornstraat en de korte Coehoornstraat opnieuw in te richten. Met een nieuw aangenomen motie heeft de gemeenteraad een klein extra stokje achter de deur om straks eventueel de twee-richtingen vanaf de Oude Kraan tegen te gaan.
https://arnhemshart.nl/nieuws/wat-wilt-u-kwijt-over-coehoorn-xi/2020

Racebaan – Rondweg:
Er is een gesprek geweest met de wethouder over het racen en knallende uitlaten die de racebaan overvliegen. Gesprek was niet echt positief omdat de wethouder aangaf niets te kunnen doen inzake meer politie controles. Inmiddels weten wij dat er voor geheel Arnhem geen enkele flitspaal is aangevraagd terwijl een ambtenaar die middag zei dat er drie aanvragen liepen.

Inmiddels hebben wij een gesprek gehouden met de nieuwe bewoners van complex Eusebiusplein, zij hebben een handtekeningsactie gehouden waar veel reacties op binnen zijn gekomen. We gaan natuurlijk verder met onze doel om bewoners hun rust terug te geven langs deze racebaan. En gaan met anderen kijken naar mogelijke oplossingen. In het gesprek binnenkort met de politie zal het onderwerp weer eens aangesneden worden.
https://arnhemshart.nl/nieuws/ring-blijft-racebaan/2020

Beste binnenstadtuin:
We gaan jaarlijks de eer met een prijs uitreiken aan een beste binnenstadtuin. Dit jaar is dat mevrouw Liedmeier uit de Brugstraat geworden met een boomsingel. Tevens zien we graag ook meer mooie bloeiende balkons verschijnen en kijken ook naar een uitwerking hiervan. Iemand een idee?
https://arnhemshart.nl/nieuws/binnenstadtuin-2020/2020

Stadstheater, Oostpool & Introdans:
Bovenstaande instellingen willen graag samengevoegd worden in het Stadstheater. Er ligt een plan klaar die twee oplossingen kent. Een samenwoon-variant en een standalone-variant. In het laatste blijft iedereen op zijn huidige locatie en scheelt het een dikke 23 mln. op de begroting. De andere variant van samenwonen zal zo rond de 83 mln. gaan kosten. Op woensdag 28 oktober is er een ronde tafelgesprek waarbij wij aanwezig zijn en de voorkeur uitspreken voor de standalone-variant. Het is onzinnig om meer geld uit te geven als er al drie hele goede locaties zijn die hierdoor meer versterkt worden na een opknapbeurt. En het Koningsplein wordt geen stenen vlakte en blijven de oude bomen staan met parkeerplaatsen.
https://arnhemshart.nl/nieuws/samen-of-toch-apart-i/2020

Diftar referendum:
Het referendum gaat over het voorstel : “te stoppen met het betalen per afvalzak (diftar), de ondergrondse containers van het slot te halen en te zorgen dat er weer een normale (60 liter) afvalzak in past”. Wie graag een referendum wil medio maart 2021 kan op onderstaande website via DigiD zijn stem uitbrengen. Wij als bestuur kunnen geen advies geven om voor of tegen te stemmen in deze, dat is aan de bewoners zelf.
https://www.arnhem.nl/Bestuur/Overig/verkiezingen/Verzoek_referendum_over_afvalbeleid

Menthenstraat:
We hebben de tekeningen ontvangen en ook een gesprek gehad met de ontwikkelaar van Verto Arnhem. Echter ze waren tevens vergeten om het APCG (Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten) erbij te betrekken. Men wil vergroenen maar is wel de veiligheid van (brom)fietsers, voetgangers en mindervaliden vergeten. De gemeente gooit het op shared space maar wanneer voetgangers op de weg moeten lopen en motorvoertuigen hier rijden is er geen sprake meer van een veilige situatie. Ook de Steenstraat is shared space maar een zeer onveilige straat hierdoor geworden. En met de opknapbeurt van het Stadstheater kan het hier ook veel drukker worden omdat parkeergarage Q-park er zit.

Tevens heeft de ontwikkelaar laten weten geen parkeerplaatsen te huren van Q-park maar zelf een 15-20 plekken te realiseren onder het gebouw zelf (zijde De Spar). In de plannen vertelde men dat er bij Q-park gehuurd zou worden maar komt daar blijkbaar op terug. Het is nog niet bekend waar men de in- en uitgang zal realiseren. Verto bewoners krijgen i.i.g. geen parkeervergunning om op straat te parkeren. Inmiddels is de helft van de 58 appartementen al verhuurd bij oplevering medio jan-febr. 2021.
https://verto-arnhem.nl/

Fixi:
Met Fixi kan men makkelijk en snel een melding maken naar de gemeente die dit dan weer oppakt. In het begin kwamen er veel meldingen binnen over illegaal afval en dumpingen naast een container. Hierdoor zijn ook Stationsplein-West, Bergstraat, Nieuwe Plein, Rodenburg/Rijnkade en Kerkstraat als hotspots gekenmerkt. Hier zal de handhaving dan ook extra controleren en ook een boete opleggen als dit mogelijk is. De laatste weken is er ook meer controle en zijn er vele boetes al uitgeschreven in de binnenstad. Als we bekijken naar bv. Spijkerkwartier en Malburgen valt het toch enorm mee in onze binnenstad. Wel zien we steeds meer GFT, oud papier en PBD (Plastic-Blik-Drankkartons) weggebracht worden dan voor de diftar.

CleanUp Day:
Een mooie foto en artikel verscheen er in de Arnhemse Koerier van alle vrijwilligers die meededen met de jaarlijkse CleanUp Day in de binnenstad. Ruim 280kg werd er verzameld in maar drie uur tijd en het was een mooie zonnige dag die de twee ploegen langs de ring begeleide. Sight Landscaping verzorgde de pizza’s en drankjes voor alle vrijwilligers. Wij danken de vrijwilligers nogmaals voor hun inzet deze ochtend en Sight voor de sponsoring.

Blauwe Golven – Oude Kraan:
Ook op woensdag de 28e a.s., in een ronde tafelgesprek, wordt er gesproken over De Blauwe Golven. In eerdere informatie avonden werden er veel opmerkingen, wensen en ideeën meegenomen zodat er een plan klaar ligt van ruim €9 mln.. We uiten wel zorgen over het kappen van Platanen t.h.v. De Bergstraat en de skatevoorziening als het gaat om aantrekkingskracht in de (nachtelijke) avonduren. Vanwege onze bijdrage die avond over het Stadstheater zijn we er niet bij. Een schriftelijke reactie gaan we nog wel doen. Wie mee wil praten kan hiervoor zich melden bij de griffie voor de ronde tafelgesprek.
https://arnhemshart.nl/nieuws/blauwe-golven-i/2020

Evenementen:
Door de corona gaan de volgende evenementen niet door: Sinterklaasintocht, Kerstmarkt, Carnaval en De Week van de Stad (omgevingsvisie). Het is ook voor 2021 afwachten wanneer en/of er evenementen (nog) doorgaan. In sommige gemeenten wordt er al gesproken om ook Koningsdag en nacht te laten vervallen.

GelrePas:
De GelrePas is voor inwoners van Arnhem e.o. die minder te besteden hebben en hiermee toch met een korting of gratis mee kunnen doen aan activiteiten, cursussen of een dagje uit. Tot afgelopen jaar kregen vele inwoners een bonnenboekje en een pas thuisgestuurd als zij hiervoor in aanmerking kwamen. Vanaf januari 2021 zal de GelrePas een app worden en is deze dan te downloaden met een code. Omdat we weten dat niet iedereen een mobiel heeft of zelfs een up-to-date mobiel gingen we hierover vragen stellen. Dat heeft geresulteerd dat ook de vertrouwde plastic GelrePas blijft bestaan voor wie dat graag wil.
https://arnhemshart.nl/nieuws/gelrepas-wordt-een-app/2020

Schulden:
Het is een raar jaar met deze corona. Veel inwoners werken vanuit huis en komen niet tot zelden meer op hun werk. De horeca zit zo goed als dicht en moet ook de eindjes aan elkaar knopen. Maar er vallen ook harde klappen en komen vele mensen ineens zonder werk te zitten omdat hun werkgever gesloten is of gewoon niet genoeg werk meer heeft. Zonder werk brengt ook veel zorgen met zich mee want hoe betaal jij de huur of nutsleveranciers. Is er genoeg geld om de ziekenfonds en eten te betalen? Vaak kijkt men even de mogelijkheid om geld te lenen en vele woekeraars spelen er ook handig op in…………maar dan loop je verder vast en zijn er meer zorgen of zelfs deurwaarders en incassobrieven. Wie schulden heeft hoeft zich absoluut niet te schamen hiervoor vinden wij. Maar praat erover of kijk naar de mogelijkheden om er uit te komen of misschien zijn je belastingen en toeslagen niet correct en heb je op meer recht. De Nationale Schuldhulproute (NSR) kan hierbij helpen zodat een lange weg met zorgen wellicht korter en makkelijk kan.
https://www.nvvk.nl/k/news/view/11889/3481/eindelijk-een-nationaal-loket-voor-gesprek-over-geldzorgen.html?s=09

Schone binnenstad:
Op woensdag 4 november a.s. is er weer een knijpochtend waarbij bewoners gezamenlijk een stuk binnenstad van zwerfafval gaan opruimen. Dit maal gaan we Coehoorn in en pakken de terugweg via Onderlangs. Zin om mee te knijpen meld je dan eerst aan zodat er genoeg materiaal is. We starten om 10.00 uur en eindigen met koffie/thee omstreeks 12.00 uur. Aanmelden kan via: redactie@arnhemshart.nl

©ArnhemsHart.nl
Arnhem, 24 oktober 2020.

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart