fbpx

02-Buurttafel Arnhems Hart 03-02-2020

02-Buurttafel Arnhems Hart 03-02-2020

Vanwege de AVG wet is het niet toegestaan om persoonlijke namen te vermelden in verslagen.

 

Dit is de 24e buurttafel sinds we ermee begonnen. Vele onderwerpen zijn al gepasseerd en besproken. En natuurlijk gaan we hiermee gewoon door.

Arnhems Peil:
We verwelkomen Stichting Arnhems Peil vandaag aan onze tafel. Een stichting die enorm bekend is vanwege de strijd tegen de biomassacentrale Veolia a/d Westervoortsedijk. Aan tafel leggen zij uit waar ze voor staan en ook hun doel is. Hoofdzaak is een schonere luchtkwaliteit voor alle Arnhemmers. Er komt binnenkort nog een artikel op onze website te staan. De aanwezige bewoners stemmen allemaal unaniem ervoor om ook Arnhems Hart aan te laten sluiten voor een schonere luchtkwaliteit.

Burgerparticipatie:
Er is een avond geweest waar bewoners konden meepraten over burgerparticipatie. De grootste minpunt was de belabberde communicatie die de gemeente Arnhem nu heeft. Ook zag men heel graag een cultuurverandering van ambtenaren richting bewoners en het meer en direct betrekken vanaf begin bij o.a. projecten e.d. Aan tafel wordt er aangegeven dat het nu gratis bellen naar de gemeente een pluspunt is. Maar dat bv bij een enquête het weer allemaal digitaal gaat zoals het DigiPanel. Ook het zichtbaar zijn van het TLO (Team Leefomgeving) is beneden peil en ze zitten te ver weg met een vraag om er even heen te gaan. Op de buurttafel zijn ze tot op heden maar één keer aangeschoven. Een verslag met aandacht, namens deze buurttafel, gaat naar de werkgroep toe.

Ondergrondse containers (oc’s):
In week 18 worden alle restafval containers verkleind naar 30ltr in de binnenstad. D.m.v. een sticker en het uitgeven van één lege 30ltr zak worden bewoners hier op gewezen. Ook staan er nu in de binnenstad her-en-der gele borden dat men gebruik moet maken van de oc’s. Het verkleinen van de openingen is n.a.v. dat ouderen geen zware 60ltr zak kunnen dragen. Een standaard KOMO zak is 60ltr.

Door Handhaving Arnhem wordt er momenteel intensief gecontroleerd op het fout aanbieden van huisvuil op straat. Vorige week woensdagochtend heeft men met een controle ruim 800kg opgehaald. De komende maanden gaat men gewoon verder met deze controles en ook de schone-buurt-coaches lopen daarom op de dinsdag(avond) door de gehele binnenstad.

Gele Rijders Plein:
De eerste bijeenkomst is geweest en ook de wensen van bewoners zijn meegegeven. Opvallend was dat de meerderheid wel kiest voor het renoveren van het AKU-fontein in zijn geheel. Desgewenst met groen dak of zonnecellen op de pergola. Minpunt zal worden de ondergrondse fietsenstalling omdat die dan maar beperkt open zal zijn en hierdoor men weer overal fietsen gaat stallen. Er worden 4 verschillende tekeningen gemaakt door de architect en deze gaan ook nog eerst de werkgroep in. Op 20 febr. a.s. is er een nieuwe bijeenkomst.

Blauwe Golven:
Jl. is er een eerste bijeenkomst geweest voor iedereen. Diverse ideeën zijn opgehaald en besproken. Namens ons zijn de ideeën op papier gezet en gedeeld met de projectmanager. In februari is er een tweede bijeenkomst waar men een uitnodiging voor krijgt.

Energie:
Ook Arnhem moet volgend jaar de plannen klaar hebben voor het aardgasloos maken van de wijken. Donderdag 13 februari a.s. is er een conferentie van de provincie Gelderland die ook hiermee te maken heeft. Delegatie van Arnhems Hart gaat naar deze conferentie toe.

LHBTI+:
Sinds vorig jaar praten we mee over het gaylife in Arnhem. Doordat er eigenlijk nu alleen maar een COC is voelt deze doelgroep zich ondergewaardeerd en missen zij veel. Het COC krijgt van de €40.000  een bedrag van ruim €10.000 subsidie terwijl men eigenlijk hier niets van merkt. Ook werd er over voorlichting gepraat op scholen e.d. wat men graag als een vast iets ziet. De laatste  gayvisie stamt nog uit 2017 en daarna is er geen nieuwe meer gemaakt. Willemeen heeft nu geregeld een avond voor transgenders en wil ook uitbreiden met andere gezellige bijeenkomsten voor de doelgroep. Een huiskamer waarin men bv informatie kan krijgen en waar men ook laagdrempelig in contact kan komen met anderen is de wens. Samen met o.a. Willemeen gaan ook wij hiermee aan de slag om dat te realiseren. De nieuwe gayvisie zal de komende maanden worden uitgewerkt met andere partners.

Binnenstad schouw:
Diverse ambtenaren zijn hier reeds mee bezig en we hopen de volgende buurttafel er meer over te kunnen vertellen. Deze schouw zal ook nog online komen te staan op onze website.

Knijpploeg:
Woensdag 5 februari a.s. gaan we weer bezig. Er nemen nu al 6 bewoners deze ochtend deel.

Rondvraag:
Gele borden oc’s/afval > Zie uitleg in Ondergrondse containers.

Bergstraat > Ligt veel (zwerf)afval de laatste tijd. Gekeken en i.d.d. staat er afval naast de oc’s en ligt er zwerfafval. De gemeente schijnt hier al dagelijks een ronde te maken n.a.v. vele klachten in deze straat.

De volgende buurttafel is op maandag 2 maart 2020 om 13.00 uur in Focus Eten+Drinken.

©ArnhemsHart.nl
5 februari 2020.

Geef je reactie hieronder:

Agenda - Evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart