fbpx

01-Buurttafel Arnhems Hart 13-01-2021

01-Buurttafel Arnhems Hart 13-01-2021

Corona-editie.

Beste wensen:
Langs deze weg iedereen de allerbeste wensen voor 2021. Een nieuw jaar waarbij we starten met coronamaatregelen maar waar we tevens gestart zijn met het vaccineren van mensen. Dat het vaccineren nog een lange tijd zal duren is duidelijk, maar iedereen zal aan de beurt komen.

Het is mooi om te zien dat bewoners elkaar ook meer vinden door elkaar te helpen. Al is het maar om een boodschap of even een potje te koken voor elkaar. We zien dat er ook meer gewandeld wordt en men dat dan zijn/haar buur mee vraagt.

Samen=2021!

Kerst:
Het was even goed aanpoten de laatste dagen voor Kerst. Duizenden mooie kerstkaarten zijn in anderhalve dag bezorgd door de gehele binnenstad. De respons was zeer lief en ook geweldig. Voor velen was het ook het enige kerstkaartje dat ze ontvangen hadden. We danken de vrijwilligers die de kaarten bezorgd hebben dan ook enorm.

Er zijn twee aangeklede kerstbomen bezorgd bij bewoners die hier heel erg blij mee waren. Beide adressen hadden een steuntje echt nodig met deze zware dagen. Maar ook de vele bossen Amaryllissen werden hartelijk ontvangen. Verbaasde, maar ook diverse ontroerende verhalen, kregen we te horen aan de deur. We broeden alweer op ideeën voor de volgende Kerst om uit te pakken.

Stadstheater:
De gemeenteraad is akkoord gegaan om Oostpool, Introdans en het Stadstheater samen te voegen op het Koningsplein. De geraamde kosten van 83 miljoen moeten van de raad zekers 10 miljoen minder worden en daarnaast is het nog afwachten wat de provincie exact zal bijdragen.

Afgelopen week is er een gesprek geweest met de wethouder en afgesproken dat omwonenden beter betrokken gaan worden, en dat wij ook een gesprekspartner worden in de voortgang. De komende maanden wordt er nog goed overleg gevoerd met de provincie en de gezelschappen waarbij men ook een plan van eisen zal maken voor de nieuwbouw.

Het college gaat in eerste plaats uit van het tuinmodel dat eerder in 2016 werd gepresenteerd. Echter, toen zouden er appartementen bijkomen maar in dit nieuwe verhaal niet meer. De komende anderhalf/twee jaar zal men bezig zijn met plannen, uitwerken, aanbestedingen en veel overleggen tot de bouw daadwerkelijk zal starten.
https://arnhemshart.nl/nieuws/samenwonen-in-stadstheater-en-groen-licht-voor-blauwe-golven/2020

Racebaan-Rondweg:
Wordt er nog geracet vragen velen zich af? Ja, dat wordt er helaas nog steeds. Onze wijkagenten staan regelmatig met de lasergun controleren. Ze betrappen dan steeds een aantal hardrijders op de singels. Ook het Teamverkeer NO zien we geregeld op diverse plekken. Zij melden ook dat er nog steeds te hard wordt gereden op vele plekken. Op de Voetiuslaan werd zelfs al binnen een uur meer dan 300x een te hoge snelheid gemeten!

Tevens hadden we last van knallende auto’s die door Arnhem scheurden, onder andere op de Weerdjesstraat. De politie heeft toen ook daar controle gehouden. We hebben de wijkagenten gevraagd om op de Weerdjesstraat meer te laseren en/of controles uit te voeren. Op de singels zijn dit weekend weer controles uitgevoerd en ook bekeuringen uitgedeeld.

Wel is het fijn om te horen dat nu de gemeente daadwerkelijk een aanvraag gaat indienen voor twee camera’s bij de Willemstunnel en op de Weerdjesstraat. Dit heeft hij de gemeenteraad laten weten. Echter zijn wij niet blij met de brief die naar de raad is gegaan omdat deze onjuistheden bevat. De actiegroep beraad zich over een pittige brief richting de raad hierover.
https://www.gelderlander.nl/arnhem/168-waar-je-80-mag-rijbewijzen-ingenomen-bij-straatrace-in-arnhem~a60652e1/
https://www.gelderlander.nl/arnhem/arnhem-wil-camera-s-bij-brokkentunnel-en-weerdjesstraat~aa91bc1a/?referrer=https%3A%2F%2Ft.co%2F4GuJ8wZ5R3%3Famp%3D1

Kromme Elleboogsteeg:
Hier zijn keien gelegd om de overlast van parkeren tegen te gaan van mensen die de shop induiken. Tevens mag men nu niet meer vanaf de Beekstraat deze straat inrijden (inrijverbod). De keien worden straks weer verwijderd als men met de Menthenstraat en Kromme Elleboogsteeg bezig gaat om deze straten te vergroenen. Hierover zijn we nog in gesprek met de gemeente en APCG (Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten)

Oude Kraan-Blauwe Golven:
Deze wordt opgeknapt en aangepast, zo heeft de gemeenteraad besloten. De eerste tekeningen waren schetsen en nu wordt eerst een complete en correcte tekening gemaakt. Wanneer deze gemaakt is zal de projectmanager de ontwerpen delen met de bewoners om reacties op te halen. Daarna zal er een aanbesteding plaats vinden waarbij het nog de vraag is of men ook al in 2021 kan starten met de herinrichting. In 2022 begint men ook met de Rijnkade en onderkade. Samen met het APCG blijven we alles goed volgen en vooral op de toegankelijkheid van de openbare ruimte.
https://arnhemshart.nl/nieuws/samenwonen-in-stadstheater-en-groen-licht-voor-blauwe-golven/2020

Coehoorn:
Inmiddels zijn er al panden leeg en is ook Stella by Starlight gesloten. Stella heeft na rijp beraad besloten om niet verder te gaan. Recent is nog een vergunning afgegeven om het deel beneden om te zetten naar een horecafunctie. Eigenaar ArtEffects gaat kijken naar een nieuwe huurder voor horeca op dit adres.
https://arnhemshart.nl/dossier-co/horeca/coehoornstraat-33-35-besluit-omgevingsvergunning/2021

https://arnhemshart.nl

Plot1: Coehoornstraat 60 is leeg en men zal dit straks geheel in de hekken zetten en beveiligen met camera’s. De gesprekken met de coöperaties over verhuur van de sociale huurwoningen lopen nog.
Plot2: Eind deze maand zijn er gesprekken over de tekeningen met het CPO.
Plot3c: Het pand aan het Nieuwe Plein zal wellicht door ArtEZ gebruikt worden de komende tijd.
Plot3a & 3c: Momenteel is men bezig met het maken van de teksten en juridische input om het in de verkoop te zetten.
Bergstraat 27/29/31: Deze zullen naar verwachting eind 2021 pas in de verkoop gaan.

Wolvengang:
De trap tussen de Vijfzinnenstraat en Oude Kraan zal dit voorjaar opgeknapt worden.

AKU-fontein:
Men is nog bezig met het uitwerken van de gegeven input die is opgehaald bij de gesprekspartners en bewoners. Maar het belangrijkste is nu om ook om het financieel rond te maken. Verwacht wordt dat voor de zomer voorstellen komen van de wethouder naar de gemeenteraad.

Gebiedsvisie Coehoorn-Stationsgebied:
Eerder gaven we al aan dat er een gebiedsvisie komt voor het gebied Roermondsplein, Museum Arnhem en Stationsplein. In deze nieuwe visie heeft men het over de (toegangs-)wegen die van en naar Museum Arnhem lopen. Ook vergroening zal hierin besproken worden. Voor de zomer komt de gemeente met deze nieuwe gebiedsvisie om erover te praten en input te krijgen van bewoners.

 

Burgemeesterskwartier:
Het gebied Rechtbank, Prinsenhof en provincie Gelderland heeft de naam burgemeesterskwartier. Een gebied waarin het oude Gelders Archief en voormalig kantoor (Prinsenhof A) van de provincie onder valt. Hiervoor is sinds kort een projectmanager aangesteld en die zich erin gaat verdiepen.
Vanwege de eerdere media berichten over een ondergrondse parkeergarage op de Markt hebben we vragen over gesteld aan de wethouder en projectmanager. Momenteel is het parkeergebruik op de Prinsenhof hier al erg laag door gasten/bewoners van Arnhem en dat roept vragen op over de zinvolheid van de plannen.

Men gaat eerst kijken naar het gebied in totaal en de wensen van de Rechtbank want deze graag wil uitbreiden. Ook hier zal er weer financiële dekking moeten zijn. De komende jaren zal de sloop/verbouwing nog niet aan de orde zijn, volgens bronnen. Wel zal constructief met omwonenden worden gepraat, zo heeft men beloofd.
https://arnhemshart.nl/nieuws/saai-kantoorgebied-wordt-een-levendig-stadsdeel/2020

Aardvarken:
Het varken ligt er nog steeds en de gesprekken met Synchroon en de gemeente lopen nog. Men is nog steeds op zoek naar voldoende parkeerplaatsen binnen de plannen van Synchroon. Bij nieuwe woningen/appartementen moet op eigen terrein een parkeervoorziening gerealiseerd worden. Men krijgt als nieuwe bewoner/eigenaar geen parkeervergunning op straat meer. De komende maanden zal op deze plek waarschijnlijk nog niets veranderen. Maar dat hangt ook af van Burgers Zoo die eigenaar is van het aardvarken en het kunstwerk graag wil opknappen.
https://arnhemshart.nl/nieuws/aardvarken-blijft-voorlopig-op-zijn-plek/2020

Bestuur Arnhems Hart:
Op 4 februari 2021 zit het bestuur alweer twee jaar in hun huidige functie. Elk twee jaar is het tijd om een bestuur te kiezen (wijkregels) maar door de coronamaatregelen kunnen we als bewoners niet bij elkaar komen om dit te realiseren. Daarom zal het zittend bestuur voorlopig aanblijven totdat we er fysiek over kunnen stemmen. Ook de jaarlijkse kascontrole is hierdoor opgeschort. Het college en gemeenteraad zal hierover in kennis worden gesteld.

Knijpploeg:
Op woensdag 3 februari a.s. is er weer de maandelijkse knijp actie in de binnenstad van 10.00 tot 12.00 uur. We houden voldoende corona afstand van elkaar en splitsen ons in groepjes. Wie zin heeft kan zich aanmelden via: redactie@arnhemshart.nl

©ArnhemsHart.nl
13 januari 2021.

Aankomende evenementen

error: ©Copyright Bewonersgroep Arnhems Hart