Vorig jaar waren 2,3 miljoen Nederlanders slachtoffer van een vorm van online criminaliteit, waaronder cybercriminaliteit, volgens het laatste Veiligheidsonderzoek van het CBS. En er wordt lang niet altijd aangifte gedaan, dus de omvang is in werkelijkheid veel groter. Omdat ons leven steeds meer digitaliseert, zal online criminaliteit niet verdwijnen. Het neemt alleen maar toe. De impact op slachtoffers is enorm.
2 op de 3 mensen heeft het afgelopen jaar een nep-sms’je of nepmail ontvangen. Deze komen zogenaamd van banken, bol.com of DHL. Dit heet phishing. Door op de link te klikken, kunnen criminelen wachtwoorden en inlogcodes ‘binnen hengelen’. Over het algemeen zijn mensen op hun hoede, maar veel mensen worden toch slachtoffer, met soms duizenden euro’s schade. Maar ook is er emotionele schade . Slachtoffers ervaren wantrouwen, schaamte en schuldgevoel. Cybercrime neemt steeds professionelere vormen aan. Echt is bijna niet van nep te onderscheiden.
Hoe herken je dubieuze e-mails, Whatsappjes, nepagenten, berichten e.d.? Wat kun je er tegen doen en wat te doen als het al gebeurd is?
Deze middag gaan agenten van de afdeling Politie Cybercriminaliteit je meenemen in al deze zaken. En vooral ook hoe je ouderen hierop kunt wijzen zodat deze niet de dupe worden.
Maar vertel ook je eigen ervaringen deze middag hoe je het voorkomen hebt en/of wellicht gemeld bij de Politie.
Deze middag wordt geheel gratis verzorgd door Politie Arnhem, SWOA en Stichting Arnhems Hart. En we sluiten af met een leuk hebbedingetje. 😉
Graag eerst aanmelden via: rsvp@arnhemshart.nl of Tel:06-39872028 o.v.v. aantal personen
Zo weten we hoeveel stoelen we klaar moeten zetten en kopjes.
Waar: De Stadskeuken, Beekstraat 40 te Arnhem
Wanneer: Dinsdag 10 december a.s.
Tijd: 14.30 tot +/- 16.0 uur – Deur open 14.00 uur.
Max personen: 20x > vol=vol
De Stadskeuken is volledig toegankelijk!